Festivalu Finále vládnou ženy

Ještě před dnešním startem 18. festivalu českých filmů Finále se v Plzni prodalo více než deset tisíc vstupenek a na některé snímky se plánují další představení. Přehlídka nabídne divákům na 200 filmů, soutěžit jich bude čtyřiačtyřicet.

"Největší zájem byl o Renčův Román pro ženy a dokument Eriky Hníkové Ženy pro měny, kde už jsme přidali dvě projekce," uvedl ředitel přehlídky Ivan Jáchim.

Kromě "ženských" filmů je poptávka po Formanově snímku Taking Off, po Příbězích obyčejného šílenství Petra Zelenky či dokumentech Tatínek a Václav Havel - česká pohádka.

Slavnostní zahájení v plzeňském kině Elektra obstará sestřih filmů soutěžících o Zlatého ledňáčka a ukázka z retrospektivy Vladimíra Körnera.

Po vyhlášení cen filmových klubů a čtenářů časopisu Cinema uvede Saša Gedeon pět krátkých dokumentů z projektu Vize Evropy.

V soutěžní sekci se bude ucházet o Zlatého ledňáčka 24 celovečerních českých filmů a 20 dokumentárních snímků. Loni si hlavní cenu odnesl film Michaely Pavlátové Nevěrné hry.

Kromě soutěžní sekce je připravena řada doprovodných oddílů, které připomenou významná výročí některých jubilantů, například nedožité 100. narozeniny Jana Wericha a Jiřího Voskovce.

Konfrontaci české filmové tvorby se zahraniční přinese cyklus Středoevropský film. Pro děti budou připraveny oblíbené večerníčky Václava Chaloupka s živými zvířaty. Festival, který vyvrcholí 1. května, doprovodí koncerty a výstavy.

,