Dům umění má novou galerii

B r n o - Středeční slavnostní vernisáž výstavy Obrazy se zvolna míhají..., na které se setká sedm současných umělců, představí nejen zajímavé práce, ale také zbrusu nové prostory spadající pod Dům umění města Brna. Nová galerie ponese název G99 a zájemci ji najdou v Benešově ulici, tedy od své mateřské instituce co by kamenem dohodil. "G99 se jmenuje i naše galerie v Domě u Rudého vola, ale ta rozhodně nekončí," uvedl kurátor obou výstavních prostorů František Kowolowski. Dům umění sháněl další prostory již několik let a jeho snahám vyšlo vstříc jihomoravské ředitelství České pošty. Právě v její nově opravené budově galerie ode dneška sídlí.

"Pro první výstavu jsem vybral lidi, které již delší dobu sleduji, líbí se mi jejich práce a kteří mají vztah k Brnu. Téměř všichni zde studovali nebo studují na FAVU, Tomáš Přidal zde žije," popisoval obsah měsíční expozice kurátor.


"Galerie by měla mít do budoucnosti podobný charakter jako dřívější Galerie mladých. Těžištěm se stanou projekty současných umělců, a to z velké části zahraničních," popisoval své plány František Kowolowski.

Na zahájenou výstavu Obrazy se zvolna míhají... naváže projekt dvou mladých francouzských výtvarníků. "Oba absolventi pařížské akademie se kromě výtvarného umění zabývají zčásti hudbou, filmem. Chystají instalaci z fotografií a videa, jejíž část bude připravena, zbytek pak dotvoří přímo zde pod dojmy, které v nich Brno zanechá," dodal kurátor.


Otevření nových prostor i výstavy se odehraje ve středu v 19 hodin a návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Sdružení Vítrholc, performance Michala Čuříka, Kamery skury a koncertu kapely 103 Coil.