Tomáš Kolomazník jako Cyrano.

Tomáš Kolomazník jako Cyrano. | foto: Západočeské divadlo v Chebu

Po těžké nemoci zemřel herec Kolomazník, nezapomenutelný chebský Cyrano

  • 2
Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v noci na pondělí herec Tomáš Kolomazník. Známý byl především z divadelních prken, poslední desetiletí působil v Západočeském divadle v Chebu.

Objevil se také v televizních seriálech jako Rapl, Atentát nebo Mordparta, roli měl například i ve filmu Pohádkář. Umělci bylo 44 let.

Divadelní role Tomáše Kolomazníka

Tomáš Kolomazník absolvoval herectví na Pražské konzervatoři, profesní dráhu zahájil ve Východočeském divadle v Pardubicích. Od roku 2010 pak působil v Západočeském divadle Chebu. Tam jej mohli diváci vidět v nepřeberném množství rolí různých charakterů i žánrů. 

„Vzpomínáme třeba na Göringa v Goldflamově sarkastické komedii Doma u Hitlerů, Prvního tučňáka v Hubově apokryfní hříčce V osm u Archy nebo Alexandra Veršinina ve Třech sestrách A. P. Čechova,“ popsala dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu Martina Pokorná.

Brzy se stal předním členem souboru, na jehož hereckých schopnostech se stavěl repertoár. Z těch největších lze jmenovat třeba Richarda Hannayho z hitchcockovské klauniády Richarda Beana Třicet devět stupňů, Uliho ze semaforského muzikálu Dobře placená procházka, Demetria v Shakespearově Snu noci svatojánské nebo Shapiru ve stejnojmenné hře Karola Sidona. 

Vrcholem jeho tvorby se stala titulní role v Rostandově Cyranovi z Bergeracu, za jehož ztvárnění získal tři roky po sobě diváckou cenu Zlatý Albrecht za nejpůsobivější herecký výkon sezony. 

V roce 2015 musel ale soubor z důvodů dlouhotrvajících zdravotních problémů opustit. Nadále s chebským divadlem spolupracoval jako host. Naposledy ho diváci mohli na jevišti vidět v říjnu tohoto roku v roli Kleanta v Molierově Tartuffovi.

„Předčasným odchodem Tomáše Kolomazníka ztratil divadelní svět nesmírně talentovaného a pracovitého herce proměnlivého výrazu s neobvyklým citem pro práci s veršem. Kolegové z chebského divadla na něj budou s láskou vzpomínat jako na oblíbeného kolegu a kamaráda,“ zakončila Pokorná.