Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodej marihuany se trestá vězením, ale HHC může koupit i dítě, diví se adiktolog

  20:00
E-shopy nabízené produkty s volně prodejným HHC vychvalují, čím dál tím víc lidí ale po jeho požití končí v nemocnicích. „O riziku se ale už příliš nemluví,“ varuje karlovarský adiktolog a psychiatr Karel Moravec. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, že uvažuje o vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek.

Produkty obsahující látku HHC v prodejním automatu v karlovarském OC Fontána. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Podle adiktologa je ale drogový svět vždy dva až tři kroky před tím legislativním. „Objeví se varianty drog, které se svým strukturálním vzorcem liší od zakázaných, a jsou brané jako povolené,“ vysvětlil podstatu problému. Zarážející ale z jeho pohledu je, že lze prodávat drogy, které se tváří jako bonbony.

„Starší si pamatují, jak strašili rodiče žvýkačkou v podobě cigarety. Myslel jsem, že taková doba je už dávno pryč. A teď se objeví medvídci s HHC. To bychom si jako společnost neměli nechat líbit,“ podotkl adiktolog. V případě HHC se podle něj navíc zapomíná na fakt, že kanabinoidy jsou halucinogeny.

„Jakmile tyto látky začnou v těle u dětského a mládežnického organizmu pracovat, dříve, nebo později člověka dostanou do psychózy,“ varuje Moravec. Adiktolog tvrdí, že řešením tohoto problému je pouze změna legislativy.

„Není možné, aby ve vězení seděli lidé za pěstování marihuany a současně byly výrobky s obsahem kanabinoidů volně prodejné v automatech. To postrádá logiku,“ řekl Moravec.

Kvůli předávkování HHC skončili o víkendu tři lidé na JIP. „Dvě osoby záchranáři nechali v péči rodinných příslušníků, pět převezli s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnického zařízení,“ potvrdil víkendovou statistiku Radek Hes, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Jen týden předtím se přitom v Karlovarském kraji intoxikovalo HHC šest školáků. Podle adiktologů je jediným možným řešením zákonná úprava, která by i tuto látku zařadila na seznam zakázaných.

Obstarat si výrobek s obsahem HHC momentálně totiž není vůbec složité. Nejjednodušší cesta je najít automat s těmito produkty. V ulicích Karlových Varů je jich celá řada. Umístěny jsou na ulicích, v pasáži Praha nebo u vchodu do obchodního centra Fontána. Ten nevyžaduje ani u jiných běžné ověření věku prostřednictvím občanského průkazu. Ten nejlevnější, kush (květ s přidaným destilátem HHC) se dá pořídit v různých příchutích za 120 korun. Platit se dá kartou i hotově.

Ostatní automaty v centru v pondělí výrobky s HHC nenabízely, v Zeyerově ulici hlásil poruchu a odkazoval na sousední. V něm ale byly k dostání pouze výrobky s CBD.

E-shopy chválí své zboží

Skvělé HHC produkty, vynikající bonbony s HHC, vysoce kvalitní bonbony s HHC, HHC bonbony nejvyšší kvality. České e-shopy se předhánějí s nabídkou výrobků s HHC. Stačí jen do vyhledávače zadat bonbony s HHC. Prodejci využívají toho, že HHC není zakázané.

Na svých stránkách popisují jen jeho kladné vlastnosti. Může snižovat bolest, zlepšovat náladu, přinášet euforii, zmírňovat nevolnosti nebo zlepšovat chuť k jídlu. Prodejci nezapomínají ani zdůraznit jejich vynikající přírodní chuť, kterou získávají z přírodních produktů.

Stačí jen odkliknout, že je vám více než 18 let. A pak si jen objednat. HHC je dostupné ve formě gumových bonbonů, sušenek, olejů, vaporizerů a dalších výrobků. Pokud jde o bonbony, které tak lákají děti, jejich cena se pohybuje od zhruba 200 korun za balení dvou kusů, až po zhruba 800 korun za vícekusové balení.

Poslanci mají zpoždění

Legislativní řešení prodeje výrobků s HHC bylo na stole loni v září, kdy se do sněmovny dostala v prvním čtení poslanecký pozměňovací návrh. „Sami jeho předkladatelé ale uznali, že se musí přepracovat,“ komentovala situaci Karla Maříková (SPD), místopředsedkyně Zdravotního výboru poslanecké sněmovny a poslankyně za Karlovarský kraj.

Otravy dětí probudily úřady, látku HHC chtějí zařadit mezi návykové

Výbor podle ní prodloužil termín na podání komplexního pozměňovacího návrhu na tři měsíce. „Ty uplynuly, a nic se neděje. Dokud nebude komplexní pozměňovací návrh hotový a neprojde zdravotním výborem, dál se nehneme,“ doplnila Maříková.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle posledního vyjádření v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. Zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek, potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Na rizika látky, jejíž prodej dosud není legislativně regulovaný, upozornil i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin je podle něj krajně neetické. „Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, kterou jsou již podle informací na trhu dostupné. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji, uvedl Vobořil ve dva týdny starém prohlášení.

23. května 2023

  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Slávistky otočily první semifinále s Kynžvartem a vyhrály o dvě branky

28. dubna 2024  19:19

Házenkářky mistrovské Slavie po velkém obratu vyhrály první ligové semifinále nad Kynžvartem a do...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Nejslavnějšího krušnohorského pěvce připomíná půl stovky pomníků a stezka

28. dubna 2024  11:15

V pondělí 29. dubna uplyne „nekulatých“ 87 roků od úmrtí básníka a pěvce Antona Günthera. Pokud si...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...