Katrine Hemmersan (Dánsko) brousí hmatník kytary na Rotary camp 2023 v Houslařské škole Cheb. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Studenti ze sedmi zemí vyrábějí v chebské houslařské škole hudební nástroje

  • 0
Studenty z celého světa hostí v těchto dnech město Cheb. Koná se tu tradiční výměnný Rotary kemp. Devítičlenná skupina mladých lidí od patnácti do osmnácti let se účastní kurzu stavby hudebních nástrojů na houslařské škole.

Čtrnáctidenní program je zaměřený na ruční výrobu houslí či kytar, ale nabídne i poznávání Chebu a měst v okolí, návštěvu Prahy, německého Hatzenreuthu a Adorfu.

Nebude chybět prohlídka waldsassenské baziliky a návštěva sportovišť na oblíbené chebské Krajince. Těšit se mohou rovněž na přírodní rezervaci Soos či koupání ve františkolázeňském aquaforu.

Vzniknou patery housle a čtyři krásné kytary

Hosté nevynechali ani návštěvu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. „Jedná se o čtvrtý mezinárodní kemp, který jako jedni z mála provozujeme v rámci výměny mládeže. Ta akce je výjimečná v tom, že studenti z celého světa si zde vyrábí z polotovaru kytaru nebo housle,“ vysvětluje Jan Pátek, garant kurzu a ředitel Odborné houslařské školy Cheb.

Do Chebu přijeli mladí lidé ze Španělska, Taiwanu, Švédska, Dánska, Turecka, Litvy, Chorvatska a Izraele. „Jsou rozděleni do dvou skupin. Takže z celého kempu vzejdou patery housle a čtyři kytary,” poznamenal Jan Pátek.

Organizaci mezinárodního kempu má na starosti Integrovaná střední škola Cheb, jejíž součástí je i houslařská škola, ve spolupráci s Rotary klubem.

22. října 2018