(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Toman, MAFRA

Přijímačky na vojenskou školu v Sokolově udělaly jen dvě děti

  • 107
Osud sokolovské pobočky vojenské školy v Moravské Třebové je stále nejistý. Kraj ji chtěl otevřít letos poprvé a zájemce lákal na studium oboru elektrotechnika. Jenomže přijímací zkoušky udělali ze 14 jen dva žáci.

K tomu, aby se pobočka na sokolovské integrované škole (ISŠTE) otevřela, by musela školu třídu naplnit alespoň 15 žáky. Vedení kraje přitom původně počítalo s tím, že o studium bude velký zájem a škola region pozvedne. Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová proto apeluje na vedení školy v Moravské Třebové i na ministerstvo obrany, aby vyhlásily ještě 2. kolo přijímacího řízení nejen pro Moravskou Třebovou, jak má škola v plánu, ale i pro sokolovskou pobočku.

„Už nyní slyšíme hlasy, že jej vyhlásí jen pro Moravskou Třebovou, nikoliv pro pobočku v Sokolově. Udělali jsme ve velmi krátké době maximum možného pro to, abychom oslovili budoucí studenty, všemi způsoby jsme propagovali otevření pobočky a ve spolupráci se společností Sokolovská uhelná a s vedením ISŠTE Sokolov pracujeme na zajištění výuky, ubytování budoucích žáků a na splnění všech podmínek,“ uvedla hejtmanka.

03.května 2018 v 07:33, příspěvek archivován: 03.května 2018 v 10:03

Pouze 2 deti udelaly prijimaci zkousky do tolik chtene vojenske tridy v Sokolove. Je to tristni a Karlovarsky kraj by mel zabrat v priprave zaku na prijimacky. Ze dvou zaku tridu opravdu neudelame. Systemova reseni jsou vzdy lepsi nez nepromyslena reseni.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová by podle ní měla mít pro zájem kraje pochopení. Pochází totiž z Karlovarského kraje, který patří mezi takzvané strukturálně postižené regiony. Zmínila, že právě Karla Šlechtová stála u u zrodu programu zaměřeného na restart strukturálně postižených regionů.

Ministryně obrany už na prohlášení reagovala na Twitteru. To, že přijímací zkoušky udělaly pouze dvě děti, označila za tristní a Karlovarský kraj by podle ní měl zabrat v přípravě žáků. „Ze dvou žáků třídu opravdu neuděláme. Systémová řešení jsou vždy lepší než nepromyšlená řešení,“ napsala.

„Prioritou je ve 2. kole obsadit mateřský ústav v Moravské Třebové. O případném vyhlášení i pro Sokolov zatím nebylo rozhodnuto, ale malý zájem a výsledek 1. kola nedávají moc důvodů k optimismu,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.