Zvedací lávku přes rozvodněnou Ohři se nepovedlo zvednout, zařízení selhalo

  • 138
Unikátní zvedací lávku přes řeku Ohři, která spojuje volnočasový areál v Karlových Varech s cyklostezkou, se při aktuálním zvýšeném průtoku nepovedlo zvednout ani na dva pokusy. Přitom je právě pro případ velké vody konstruovaná a má se dát vyzvednout zhruba o půldruhého metru. To aby se o ni nezachytily klády unášené proudem a nevznikla bariéra, kvůli níž by se voda více rozlila do okolí a byl by ohrožen i most.

Na třetí stupeň povodňové aktivity se dostala Ohře kolem vánočních svátků. Tehdy hladina řeky vystoupala téměř k lávce, která zůstala dole. Radní Petr Bursík uvedl pro Karlovarský deník, že se vzhledem k velmi rychlému vývoji situace nepovedlo rychle reagovat. Současně kritizoval, že lávka se zvedá „prehistorickým mechanismem“, jenž musí obsluhovat šestnáct mužů.

Obdobná situace, tedy opět neúspěšný pokus o vyzvednutí lávky, se opakovala ve středu 3. ledna. Na Ohři je naštěstí tentokrát pouze první stupeň povodňové aktivity a průtok vody má spíše klesat.

„Vážnější nebezpečí tedy lávce nehrozí, i když nebude zvednutá. Předchozí pokusy selhaly proto, že došlo k poruše na zařízení, které má za úkol konstrukci zvednout. Musí se opravit, což bude asi otázka několika příštích dnů,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Unikátní přemostění překlenulo Ohři v roce 2015. Konstrukce mostu je 48 metrů dlouhá a pět metrů široká. Radnice ji pořídila ve druhé etapě tvorby odpočinkového areálu meandru, přičemž součástí celého projektu byla i stavba příjezdové cesty a dvě parkoviště, to vše za 29 milionů korun včetně DPH. Podmínku, aby byla lávka zvedací, stanovilo Povodí Ohře. Pokud by přišla stoletá voda, chtělo, aby pod lávkou nedocházelo k nějakým zátarasům, například kvůli kmenům.