Po úzkém schodišti a bez výtahu. Koncertní křídla putovala do nové školy

Stěhováním čtyř koncertních křídel a pianina vyvrcholil v Chodově na Sokolovsku přesun Základní umělecké školy do nového sídla. Stěhováky čekal nelehký úkol. Dvě z křídel totiž byla ve třetím patře bez výtahu a s úzkým schodištěm.

„To je dnes největší úskalí,“ připustil Radek Pokorný, který stěhování velel. Navíc každé z křídel vážilo přibližně 300 kilogramů. Ta větší v přízemí školy pak dokonce téměř půl tuny. 

Šest stěhováků tak mělo plné ruce práce. „Ale zvládli bychom to i ve čtyřech,“ doplnil Pokorný s tím, že zakázka pro chodovskou uměleckou školu rozhodně nebyla největší, kterou kdy firma, v níž pracuje, realizovala.

Stěhování školy začalo v listopadu. „Postupně po malých částech jsme z jednotlivých budov dováželi věci do našeho nového sídla,“ řekla ředitelka Základní umělecké školy Chodov Jitka Kaprová. Největší porce práce přišla po 8. prosinci, kdy se uzavřely všechny pobočky školy.

Ta fungovala hned ve třech objektech. Nyní se všechny čtyři obory, hudební, výtvarný, taneční a literárně dramatický, seskupily pod jednu střechu v bývalé základní škole v ulici Dukelských hrdinů. 

„Vedle stěhování koncertních křídel bylo zajímavé sledovat, jak se stěhováci popasovali se čtvrttunovou keramickou pecí a hrnčířským kruhem,“ přiblížila jeden z vrcholů náročného přesunu vybavení školy Kaprová.

Nové sídlo si ředitelka nemůže vynachválit. „V porovnání s minulostí je to nebe a dudy. Dnes máme k dispozici větší koncertní sál se špičkovou zvukovou a jevištní technikou, výborně vybavený taneční sál a navíc má každý z vyučujících svou vlastní učebnu,“ vypočetla Kaprová.

Teď v nich probíhají poslední kosmetické úpravy. Výuka začne 3. ledna. Jitka Kaprová věří, že nová budova přiláká i nové žáky.

„Těch máme aktuálně 448, kapacitně ale zvládneme až 520 dětí,“ řekla ředitelka. Doufá také, že by se mohlo podařit omladit pedagogický sbor školy. „Učitelů je nyní 23, řada z nich v předdůchodovém věku. To řešíme například ve výuce hry na klavír,“ naznačila ředitelka umělecké školy.

Starou školu čeká demolice

Osud prostor, které zuška doposud využívala, je částečně na ředitelích základních škol, v nichž nalezly zázemí obory taneční, výtvarný a literárně dramatický, a částečně na městě. Tomu totiž patří objekt, v němž se doposud vzdělávali mladí hudebníci.

„Čeká jej demolice,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger. Město se tak připravuje na postupnou revitalizaci parku a náměstí ČSM. „Do doby, než k demolici dojde, jsme objekt nabídli policistům a hasičům pro účely výcviku,“ uvedl starosta. 

Projekt demolice a demoliční výměr chce mít radnice hotové příští rok. „Pokud se to stihne, školu příští rok i zdemolujeme. Pokud ne, uděláme to v roce 2023,“ dodal Pizinger.