Zahájení rekonstrukce a úpravy silničního průtahu procházejícího městem Aš. | foto: Karlovarský kraj

Začala oprava průtahu Aší, po dokončení bude bezpečnější pro řidiče i chodce

  • 0
Silniční průtah městem Aš bude bezpečnější pro motoristy i chodce. Mezitím ovšem musí vydržet stavební práce na jeho opravě, které mají skončit v prosinci 2024. Modernizace průtahu přinese úlevu nejenom řidičům, ale i pěším. Kromě stavebních prací přímo na komunikaci totiž vzniknou také nová místa pro přecházení a přechody pro chodce.

„Nepochybně tak dojde ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu ve městě. Ačkoliv s sebou stavební úpravy přinesou jistá omezení, věřím, že výsledek bude stát za dočasné nepohodlí,“ konstatoval krajský zastupitel Jan Bureš. Konkrétně půjde o ulice Hlavní a Chebská a také úsek od kruhové křižovatky Nebesa – Mokřiny – Aš.

„Stavba je rozdělena na několik úseků, v nich musí řidiči počítat s omezením dopravy, která bude svedena do jednoho jízdního pruhu,“ doplnil Petr Myslivec ze společnosti Swietelsky stavební.

Silnice procházející městem bude mít po opravě nový povrch, sjednotí se i šířka jízdních pruhů, pro chodce vzniknou nové přechody.

Podíl města bude přes 23 milionů korun

Práce na tříkilometrovém úseku silnice II/217 od křižovatky se silnicí III/21317 na Nebesa po křižovatku s ulicí Okružní potrvají dvě stavební sezony. Zakázku má na starost sdružení firem Swietelsky stavební a Algon.

Práce přijdou na 136,2 milionu korun. Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje zaplatí za průtah 112,9 milionu korun. Z toho 91,4 milionu je předpokládaný příspěvek Evropské unie.

Město Aš poskytne 23,3 milionu korun na úpravy a doplnění chodníků, nástupišť, autobusových zastávek a nezbytné úpravy v napojení místních komunikací. Akce byla připravena v rámci Integrovaného regionálního operačního programu s cílem uvést komunikace do normového a bezpečného stavu, a to na základě výsledků bezpečnostního auditu.

17. července 2023