ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Růžička, MAFRA

Sociální pohřby stojí města v Karlovarském kraji každý rok statisíce korun

  • 1
Takzvané sociální pohřby stojí radnice v Karlovarském kraji každoročně statisíce korun. Většinou se tykají zemřelých, kteří nemají žádné příbuzné nebo jsou jejich rodiny ve finanční tísni.

Ještě loni o Vánocích spřádal Václav Štětka ze Sokolova plány na budoucnost. Vysněnou cestu do Izraele s kamarádem, kterého poznal díky projektu Strom splněných přání pro opuštěné seniory, mu ale osud nedopřál. Ve věku 86 let se stal jedním z desítek lidí, kterým sokolovská radnice každoročně sociální pohřeb vypravuje.

„Když Václav Štětka letos zemřel, chtěli jsme se s ním důstojně rozloučit, protože nikoho neměl,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. Stejnou pozornost si ale podle ní zaslouží i ostatní, jejichž ostatky byly v rámci sociálního pohřbu uloženy do společného hrobu bez jakékoliv pozornosti.

Radnice proto 1. října uspořádala pietní akt věnovaný nejen Václavu Štětkovi, ale i pěti desítkám lidí, jejichž pohřeb zařizovalo město. Jenom v loňském roce jich bylo 37 a stály 405 tisíc korun.

„Za první pololetí letošního roku jich bylo 17 v ceně 181 tisíc korun,“ upřesnil mluvčí radnice Vladimír Meluzín.

Města mohou náklady na vypravení pohřbu uplatňovat u ministerstva pro místní rozvoj, které má pohřebnictví v gesci. „To v případě, že je zastavené dědické řízení,“ upřesnil postup Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

Příbuzní často nemají zájem

V krajském městě se počet takzvaných sociálních pohřbů mezi lety 2010 a 2015, kdy jich radnice vypravila 35, zvyšoval. „Od té doby mírně klesá,“ poukázal mluvčí Jan Kopál na fakt, že vloni jich bylo 27 v ceně více než čtvrt milionu korun. „Obvykle provádíme pohřeb žehem s následným vsypem na vsypové loučce,“ podotkl Kopál.

Případní pozůstalí mají po dobu jednoho roku od úmrtí šanci uhradit městu náklady na pohřeb a vyzvednout si urnu s ostatky. „To se nám ale prakticky nestává,“ upozornil Jan Kopál. Až do vsypu jsou proto urny v Karlových Varech uložené na hřbitovní správě.

Sociální pohřby

v kraji

  • Karlovy Vary
    2016 – 35
    2017 – 33
    2018 – 27
  • Sokolov
    2016 – 20
    2017 – 22
    2018 – 37
  • Cheb
    2016 – 29
    2017 – 39
    2018 – 15

„Nelze říct, že počet sociálních pohřbů stoupá. Stoupá spíš nezájem rodin i nemajetných příbuzných,“ popsala zkušenost z Chebu, který letos zařizoval pohřeb 28 zemřelým, mluvčí radnice Simona Liptáková. Ve většině případů totiž podle jejích slov jde o kompletní rodiny. Ovšem bez prostředků na vypravení pohřbu.

„Bohužel stoupá počet příbuzných, kteří ani nemají zájem pohřeb zajistit,“ popsala neradostný trend mluvčí Chebu.

Zákon uvádí, kdy je vystavitelem pohřbu obec. V případě, nepřihlásili se jiný vypravitel. „Pokud zjistíme, že zemřelý má příbuzné, samozřejmě je oslovujeme. Pokud je nemá, je vypravitelem pohřbu obec,“ doplnil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.