Socha vyrobená v dílnách společnosti Kasper Kovo podle návrhu akademického sochaře Michala Gabriela. | foto: Rotary Club Karlovy Vary

Na jezdeckou sochu Karla IV. už ve Varech vybrali přes pět milionů

  • 6
Takřka dva miliony korun na sochu Karla IV. se podařilo získat v dražbě uměleckých děl na sobotním plese v Grandhotelu Pupp nazvaném Vary Karlovi. Květnovým odhalením jezdecké sochy vyvrcholí projekt, u jehož zrodu stál karlovarský Rotary Club.

„V tuto chvíli je na transparentním účtu částka pět a půl milionu korun,“ upřesnila za rotariány Dominika Bártová s tím, že sbírka bude pokračovat. 

Cílem je vybrat na pořízení skulptury, která vzdá hold zakladateli města, osm milionů. Bártová doplnila, že socha je již hotová a čeká na převoz do Karlových Varů. 

„Už v pondělí se na místě budoucího osazení sochy na Divadelním náměstí uskuteční slavnostní výkop a začnou přípravné práce. Odhalení je naplánováno na 7. května u příležitosti zahájení karlovarské lázeňské sezony,“ doplnila Bártová.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová už dříve přislíbila, že město poskytne Rotary Clubu maximální součinnost tak, aby se do května podařilo na Divadelním náměstí sochu instalovat.

V návaznosti na rekonstrukci nedalekých Císařských lázní chce město v dohledné době upravit nejen okolí sochy, ale celé prostranství mezi Císařskými lázněmi a Vřídelní kolonádou.

Jezdecká socha krále a císaře Karla IV. vznikla podle návrhu akademického sochaře Michala Gabriela. Jeho dílo je monumentální nejen svým významem pro Karlovy Vary, ale také rozměry. Michal Gabriel totiž navrhl skulpturu o výšce 5,6 metru a váze 30 tun. „Není nejvyšší, kterou jsem kdy navrhl. Ale každopádně je nejhmotnější,“ připustil autor.

Dílo podle jeho návrhu vznikalo v dílnách společnosti Kasper Kovo. „Sochu vyrobíme z několika kusů, které pak složíme přímo na místě,“ naznačil už dříve technologii vzniku díla Jakub Kasper, výkonný ředitel společnosti.

Umělecké dílo bude poctou zakladateli Karlových Varů, od jehož narození uplyne 14. května letošního roku 706 let. Rok 2022 je ovšem významný i pro karlovarský Rotary Club. Rotariáni si letos připomenou třicetileté výročí znovuzaložení organizace.

,