Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Vladimír Meluzín

Ztrátový, ale důležitý bazén má udržet v provozu nová krajská organizace

  • 0
Novou příspěvkovou organizaci zakládá Karlovarský kraj. Její jedinou náplní bude provozování bazénu v Domově dětí a mládeže v karlovarské části Drahovice. Ještě na sklonku roku 2022 přitom hrozilo, že se sportoviště uzavře kvůli dlouhodobé ztrátovosti.

Bazén využívají jak školy, tak různé sportovní kluby. Problém byl v tom, že kraj nemohl sanovat ztrátu. „Bazén je totiž vedlejší činností příspěvkové organizace kraje. Ztrátu na jeho provozu tedy hradit nemůžeme,“ vysvětlil loni v prosinci hejtman Petr Kulhánek.

Jako alternativu nabídl možnost, že by bazén provozovalo město Karlovy Vary. S tím ovšem jeho primátorka Andrea Pfeffer Ferklová nesouhlasila s odkazem nejen na provozní náklady, ale také na nutnost velkých investic do letitého bazénu.

Bazénu pedagogické školy hrozí zavření, odnesli by to hlavně sportovci

Podle posudku, který vypracovali odborníci Bazénového centra KV Areny, by k bezproblémovému fungování bazénu v Drahovicích stačila finanční injekce v řádu stovek tisíců korun.

„Pokud chceme sportoviště s parametry pro 21. století, velkým investicím se do budoucna nevyhneme,“ naznačil možný závazek do budoucna náměstek Dalibor Blažek.

Roční náklady na provoz bazénu v Domově dětí a mládeže jsou přibližně 3,3 milionu korun. Výnosy zásadně ovlivňuje, jak se podaří naplnit jeho kapacitu. Hejtman Kulhánek poznamenal, že provozní ztráta bazénu se pohybuje mezi 1,3 a 1,5 milionem korun ročně.