U lomu na Sokolovsku se sesunula zemina, lidé z přilehlé obce mají obavy

  • 1
Obyvatele Lomnice na Sokolovsku vyděsil sesuv půdy mezi obcí a velkolomem na hnědé uhlí. Do pohybu se tam dalo přibližně 15 tisíc kubíků zeminy, která se utrhla ze svahu nad lomem Jiří.

„Bydlíme blízko, dělí nás pouze zahrada, čtyřmetrová betonová zeď a pár metrů skládky, proto máme strach,“ vyjádřila své obavy obyvatelka Lomnice, která má domek nedaleko sesuvu.

Jak uvedla, její manžel byl svědkem okamžiku, kdy se zemina ze svahu nad lomem dala do pohybu.

„V úterý 18. října byl v práci naproti lomu. Kolem poledne cítil lehké zachvění, vzápětí uslyšel hluk a viděli, jak popadaly snad desítky stromů,“ popsala žena úterní události.

Podle starosty obce Lomnice Miloše Matouška ovšem není důvod k obavám. „Od obytných domů je to poměrně daleko. Podle vyjádření statika je místo sesuvu stabilizované,“ řekl starosta.

Od Sokolovské uhelné se dozvěděl pouze to, že lokalitu její pracovníci sledují. „Pokud by hrozilo nějaké nebezpečí, tak tvrdí, že okamžitě zasáhnou,“ dodal Matoušek.

„V dobývacím prostoru lomu Jiří na pozemcích Sokolovské uhelné došlo k přirozenému jevu, který se při těžbě stává,“ řekl k sesuvu Pavel Francisko, člen představenstva Sokolovské uhelné.

Pohyb zeminy podle něj vyvolaly zvýšené srážky v září a říjnu. „Nedochází zde k ohrožení žádné z okolních obcí,“ ujistil.

Sesuvy půdy byly v okolí i dříve

Nebezpečí podle Franciska nehrozí ani zaměstnancům lomu Jiří, neutrpěly ani technologie. „Sokolovská uhelná o dané věci komunikuje s báňským úřadem a dalšími potřebnými dozorujícími institucemi. V současné době probíhají sanační práce vedoucí ke stabilitě postiženého území,“ doplnil člen představenstva Sokolovské uhelné.

Že se na stabilizaci sesuvu usilovně pracuje, ostatně potvrdili i obyvatelé Lomnice. Ve čtvrtek odpoledne už byla lokalita srovnaná buldozerem.

Není to poprvé, co se obec s podobnými problémy potýká. Nebezpečí zde hrozilo i z východní části Velké podkrušnohorské výsypky. Na webových stránkách sokolov-vychod.cz věnovaných právě Velké podkrušnohorské výsypce stojí, že v minulosti v této části docházelo také k sesuvům půdy.

Ten největší se podařilo zastavit až těsně u silnice mezi Lomnicí a Vintířovem pomocí mohutné kamenné lavice. Přesto tento sesuv poškodil budovu skladu u velkolomu Jiří a smetl přípravné středisko geologického průzkumu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,