Na soukromých vodních plochách, jako je rybník Borka u Leopoldových Hamrů na Sokolovsku, může lovit kdokoliv i bez rybářského lístku. Ilustrační foto

Na soukromých vodních plochách, jako je rybník Borka u Leopoldových Hamrů na Sokolovsku, může lovit kdokoliv i bez rybářského lístku. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Rybaření bez povolenky? Za peníze to jde

Pokud někdo chytá ryby a nemá rybářský lístek, automaticky je považován za pytláka. Ale nemusí to tak být vždy. V Karlovarském kraji je možné najít soukromé rybníky, kde po zaplacení poplatku může chytat ryby kdokoliv.

Na rozdíl od vodních ploch spravovaných Českým rybářským svazem si musí zájemce připlatit, má ale zase mnohem větší šanci na úlovek i při minimálních zkušenostech. Jedním z takových míst je i rybník Borka u Leopoldových Hamrů na Sokolovsku.

"U nás se platí dvě stě korun za osobu na den od osmi do dvaceti hodin," říká Robert Sloboda, který soukromý rybník provozuje.

"Za to máte oplocený areál, chemický záchod, srub, kde se můžete ukrýt před deštěm anebo posedět s přáteli. Cílem bylo, aby si zde zarybařil i člověk, který v životě ryby nechytal," dodává Robert Sloboda.

Kam na ryby

Soukromé rybníky
v Karlovarském kraji

Borka, Andělský, Miska, Nejda Velká, Farský, Libá, Lžička, Kajetán, Betlém, Malý Bor.

Zdroj: www.chytej.cz

U rybníku Borka si zájemce může půjčit pruty, koupit návnady, naučit se i základy rybařiny. "Lidem ukážeme jak lovit. V podstatě každý chytí rybu," vysvětluje Sloboda. Samozřejmostí je možnost si úlovky na místě ugrilovat anebo zamrazit a odnést domů.

Podle Slobody je soukromý rybník zajímavý zejména pro otce s malými syny, které chtějí zasvětit do tajů rybaření.

"Když je vezmou třeba na řeku, tak čekají na rybu někdy celý den, ale když přijdou sem, tak mají jistotu, že nějakou rybu chytí," říká.

Soukromý revír Sloboda pravidelně zarybňuje. Mezi ryby, které lze zde chytit, patří nejen kapr a bílé ryby, ale i například pstruh.

Rybáři: Je to soukromá zábava

A jak se na možnost rybolovu pro naprosté laiky dívají pravověrní rybáři? Připouštějí, že soukromé revíry existovaly odjakživa, dokonce i v době komunismu.

"Z našeho pohledu se jedná spíše o soukromou zábavu. My poskytujeme vyžití v oblasti rybářství jakožto organizace. Nasazujeme ryby podle dekretu ministerstva zemědělství," uvedl předseda Českého rybářského svazu v Karlových Varech Michal Riško.

"I náš revír je pestrý, zastoupený všemi druhy ryb, ale nemusí být zarybněný dvoumetrovými žraloky tak jako soukromý," nadsazuje Riško. Pokud tedy chtějí rybáři velké ryby v hojném počtu, musí podle něj k soukromníkovi.

"Velký rozdíl je ale v tom, že zatímco my nabízíme povolenku na území celého bývalého Západočeského kraje za 900 Kč na celý rok, na soukromém revíru se platí třeba i tisíc korun za den," říká Riško.