Bývalý zajatecký tábor a důl ničí turisté, v chráněné oblasti začali kempovat

  • 10
Rozdělávání ohňů, kempování a odhazování odpadků. To všechno se odehrává v oblasti bývalého zajateckého tábora ze 2. světové války a cínového dolu s úpravnou rudy Rolava – Sauersack poblíž Přebuze v Krušných horách.

Tato lokalita se přitom nachází v Národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště, kde je ze zákona zakázán přístup k místům ležícím mimo schválené turistické značení.

Na místě je možné vidět několik čerstvých ohnišť. I přesto, že jde o krásnou přírodní oblast, se zde často povalují odpadky, plastové lahve a další odpadky, které tady lidé zanechávají.

„Proto se policisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje spolu s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje a městem Přebuz na tuto oblast zaměřili,“ uvedla Zuzana Churaňová z krajského policejního ředitelství.

Zlepšení slibují hlídky hasičů a policistů

„Jako nejmenší město České republiky ležící v srdci Krušných hor jsme rádi za návštěvníky. Bohužel, to malé procento neukázněných lidí kazí pověst všem a město pak na své náklady musí likvidovat odpad, který tady po sobě nechávají,“ podotkl Martin Bruoth, starosta města Přebuz.

Určité zlepšení si slibuje právě od společných kontrol hasičů a policie. Na případné prohřešky zatím neukázněné návštěvníky lokality spíše jen upozorňují.

„Při přestupku proti zákonu o ochraně přírody ve zvláštně chráněném území, evropsky významné lokalitě nebo ptačí oblasti však hrozí pokuta až 100 tisíc korun,“ poznamenala Churaňová.

Otevřený oheň je tady největší hrozbou

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala je zakládání ohňů v přírodě všeobecně rozšířeným problémem. „A výjimkou není ani oblast Rolavských vrchovišť, kde zejména v okolí bývalého cínového dolu Sauersack množství lidí prakticky celoročně zakládá táboráky,“ řekl Kasal.

„Z otevřeného ohně pak velmi snadno přeskočí plameny na okolní porost, což může mít za následek nekontrolovaný požár. Hasiči se proto připojili k jedné z kontrolních akcí, kdy společně s policisty prošli, a zároveň s použitím bezpilotních prostředků s termokamerou, zkontrolovali okolí bývalého dolu, zda někde nehoří zmiňovaný táborák,“ poznamenal Kasal.

Smyslem této kontroly nebylo podle policistů chytat návštěvníky a udělovat jim sankce. „Ale upozornit je především na nebezpečí vzniku požáru v místech, kde jsou podle hasičů složité podmínky pro zásah a naopak všechny podpůrné podmínky pro vznik požáru velkého rozsahu,“ dodala Churaňová.