Sto rodin vysadilo sto stromů ke stému výročí Československa u jezera Medard....

Sto rodin vysadilo sto stromů ke stému výročí Československa u jezera Medard. (28. dubna 2018) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Alej Přátelství usiluje o úspěch v anketě, potřebuje ale odbornou pomoc

  • 0
Vyhledat nejkrásnější alej či stromořadí, upozornit na ty, kterým hrozí zánik nebo představit mladé aleje, vysazené do krajiny teprve nedávno. To je cílem ankety Alej roku, již opět pořádá spolek Arnika. Do letošního 13. ročníku je prozatím nominováno jedno stromořadí v Karlovarském kraji. Roste u Sokolova vedle jezera Medard. Nominovat další je možné do 26. října.

„Alej přátelství u jezera Medard. Co se každému z nás vybaví? Sláva, sto dubů, stoleté výročí založení republiky. Máme být hrdí na tuhle alej? Mám smíšené pocity,“ píše v doprovodném textu autor fotografie Jiří Korbel, který doufá, že se možná díky anketě najde někdo, kdo mladým stromkům dubu zimního poskytne odbornou péči.

„Je to pět let od výsadby a některé stromky prosperují, jiné usychají a jsou nahrazovány. Za každý strom má smysl bojovat a těch stromů tady má být sto. Každý má svého majitele, své rodiče. Někteří se starají, jiní to spíše nechávají na náhodě, na matce přírodě nebo se spoléhají na organizátora této akce,“ uvedl Jiří Korbel.

Dobrotická alej uspěla v soutěži, vedlejší cestou šli vězni k šibenici

Organizátoři ankety upozorňují, že nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu i odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé České republiky.

Alej u jezera Medard se už před časem soutěže zúčastnila. Bylo to krátce po jejím založení, v roce 2018. Tehdy se stala republikovou vítězkou, když pro ni hlasovalo 1635 respondentů.

Vloni lidé z kraje vyslali do soutěže jen dvě stromořadí. Dubové roste podél staré cesty ze Smolnice do Chodova a vede od hráze Bílé vody. Druhé, tvořené řadou ovocných stromů, je možné najít u Verušiček.

28. dubna 2018