Karlovarský Svět záchranářů - Centrum zdraví a bezpečí se těší velkému zájmu dětí i dospělých. Proto plánuje rozšíření. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Svět záchranářů získá peníze na další provoz, potřebuje ale i větší areál

  • 0
Dotací ve výši 1,2 milionu korun podpoří Karlovarský kraj hojně navštěvovaný Svět záchranářů - centrum zdraví a bezpečí v Karlových Varech. Peníze obdrží Asociace Záchranný kruh jako provozovatel centra a využije je na podporu vlastní činnosti i na praktické vzdělávání.

Mimořádně úspěšná platforma fungující v krajském městě už od roku 2015 učí především děti, ale i dospělé, zvládat nejrůznější krizové situace a získat životně důležité znalosti a dovednosti v oblasti rizik.

„Polovina dotace, tedy 600 tisíc korun, přispěje na personální zajištění organizace a na provoz její základní platformy, kterou je Internetový bezpečnostní portál,“ upřesnila Veronika Svobodová z krajského úřadu. Druhá polovina bude využita na praktické vzdělávání ve Světě záchranářů.

Peníze poslouží na personální i materiální zajištění vzdělávacích aktivit určených pro obyvatelstvo regionu a jeho specifické cílové skupiny. Asociace jednak musela přistoupit k navýšení programové kapacity centra, ale také se musela vypořádat s inflací, dražšími energiemi a zvýšenými mzdovými náklady.

Za dobu existence Světa záchranářů prošly jeho intenzivními zážitkovými vzdělávacími programy desetitisíce lidí. Kromě poskytnutí první pomoci se zde naučí také dovednostem jak se chovat při vzniku požáru, účasti na dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události.

„Bohužel naše kapacity jsou omezené, školy na svůj program čekají i dva roky a volných termínů pro vzdělávání dospělých je také poskrovnu,“ posteskla si Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh. I z tohoto důvodu je v přípravě rozšíření areálu Světa záchranářů.

7. listopadu 2023