Předzahrádky restaurací v centru Karlových Varů

Předzahrádky restaurací v centru Karlových Varů | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Předzahrádky v lázních nejsou samozřejmostí, radní teď dvě neschválili

  • 0
Osm desítek restauračních předzahrádek je v současné době v Karlových Varech. Při povolování dalších je karlovarský magistrát obezřetný. Na posledním jednání tak radní neschválili například dvě, o něž restauratéři nyní žádali.

Rozdílné byly ovšem důvody proč. Zatímco v prvním případě, kdy o stoly pod širým nebem žádal podnik na Mlýnském nábřeží, byly za neschválením spíše estetické důvody, u podniku na třídě T. G. Masaryka vedly radní k nepovolení špatné zkušenosti úřadu s provozovatelem.

„Na Mlýnském nábřeží nám mimo jiné šlo o zachování šířky chodníku a pohledů na okolní budovy,“ konstatovala karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Podnikatel na třídě T. G. Masaryka si pak mohl za negativní rozhodnutí sám. „Už několikrát jsme s ním měli problémy. Vyzývali jsme jej k odstranění věcí, které na pěší zónu nepatří. Bez efektu,“ popsala důvody zamítavého stanoviska primátorka.

Prioritou města je sjednocení vzhledu

Podnikatelé, kteří si chtějí v Karlových Varech před svým podnikem předzahrádku otevřít, musí dodržet řadu podmínek. Soubor opatření chválila rada města a je platný od roku 2020 do konce letošního roku. Snahou města je především co nejvíce sjednotit podobu předzahrádek, respektive snížení stupně rozmanitosti jejich podob.

O každé nově vzniklé restaurační předzahrádce anebo změně vzhledu či provedení musí vědět Kancelář architektury města. Vše poté schvaluje městská rada, ke které se také dostane komentář, jak provozovatel dodržuje požadavky města. Radní také vydávají konečný souhlas s umístěním restaurační předzahrádky a uzavřením příslušné dohody.