Své stříbrné tolary si mohli Šlikové do pokladničky ukládat od konce 17....

Své stříbrné tolary si mohli Šlikové do pokladničky ukládat od konce 17. století. Unikátní dílo augsburského kovotepce zatím leží v trezoru ostrovské radnice. | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Šlikovskou pokladničku z ryzího stříbra zdobí čtyřiačtyřicet tolarů

  • 0
Pokladnička augsburského kovorytce a kovotepce Johanna Andrease Theolta vyrobená mezi lety 1680 až 1690 bude jedním z hlavních lákadel chystané výstavy ve zrekonstruovaném ostrovském zámku. Přibližně šestikilovou truhličku z ryzího stříbra někteří historici přirovnávají k relikviáři svatého Maura z bečovského zámku.

Historie pokladničky ovšem není tak dobrodružná jako v případě druhé nejcennější památky na území Česka. "Potomci rodu Šliků státu nabídli odkoupení této truhly. Od Národního památkového ústavu ji nyní máme zapůjčenou minimálně na pět let," uvedla kurátorka výstavy Miluše Kobesová.

Čím je tato památka zajímavá? Vedle nedozírné historické hodnoty třeba tím, že je osázená čtyřiačtyřiceti šlikovskými tolary. "Jsou zde jak plánské, tak jáchymovské tolary," upřesnila kurátorka výstavy.

Přípravou expozice prý Kobesová splácí dluh ostrovskému zámku. "Po promoci jsem zde začala učit. Po deseti letech jsem odešla do muzejnictví. Zajímavé je, že chystaná výstava bude v místnosti, kde jsem kdysi měla svou učebnu," konstatovala autorka výstavy.

Při sestavování výstavy oslovila celou řadu institucí i soukromých sběratelů. "O zapůjčení stříbrné pokladničky jsem jednala s potomky Šliků. Ti ji ale v mezidobí prodali státu, takže se partnerem pro jednání o zápůjčce nakonec stal Národní památkový ústav. Každopádně dát celou výstavu dohromady byla práce srovnatelná se sestavováním puzzle," přiblížila vznik expozice Kobesová.

Její slova potvrzuje i výčet oslovených institucí. Patří mezi ně zámek Sychrov, karlovarské i chebské muzeum, hrad Karlštejn, ale například i jáchymovský nadšenec pro historii regionu Jaroslav Ochec.

O tom, že historické památky nemusejí být jenom z cenných kovů, svědčí i další unikát připravované expozice. Je jím originál hornického zákoníku pro Jáchymov vydaný v roce 1518 v Lipsku. Byl v majetku rodu Lobkowitzů a obsahuje vedle jáchymovského zákoníku i obdobná ustanovení pro další města datovaná až do 17. století.

Ve zrekonstruovaném zámku si budou moci zájemci výstavu prohlédnout od července.