Mariánské Lázně opraví novogotickou lesní kapli, hotovo má být ještě letos

  • 0
Novogotická lesní kaple Panny Marie Bolestné v Mariánských Lázních prokoukne. Město plánuje na památce opravit fasádu a klempířské prvky. Kaple je schovaná v lese, není však těžké ji najít. Leží na severním okraji Mariánských Lázní u Chopinovy ulice, nad kterou se rozprostírá Geologický park a také Přírodní rezervace Žižkův vrch.

Město už v tendru vybralo zhotovitele, cena zakázky je bezmála půl milionu korun. Na financování se bude podílet také ministerstvo kultury prostřednictvím programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

„Hotovo by mělo být ještě letos, věřím, že firma práce zvládne dokončit včas,“ uvedl mariánskolázeňský starosta Martin Hurajčík.

Kaple je od dubna 2000 nemovitou kulturní památkou. V odůvodnění ministerstvo kultury píše, že se jedná o zajímavou novogotickou architekturu tvořící významný prvek v urbanistickém zapojení lesoparku do organismu města.

Kapličku dal postavit ředitel místního mariánskolázeňského divadla Julius Laska, který se sem chodíval modlit za uzdravení své matky. Se stavbou se začalo poté, co Laskova matka zemřela. Podle pamětní desky to učinil na paměť slibu, poděkování a úcty k Panně Marii a na památku své, nyní v Pánu odpočívající matky.

Kapli projektoval místní stavitel Josef Forberich. Dokončena byla v roce 1909, 26. července téhož roku vysvětil nově postavenou kapli tepelský opat Gilbert Johann Helmer. Po roce 1945 byla kaplička známá jako Kaplička lásky.