Karlovarské očkocentrum se změnilo v místo pomoci, plní ho stovky uprchlíků

  • 0
V Karlových Varech začalo naplno fungovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Jeho služeb využívají stovky uprchlíků. Vzniklo v prostorách KV Areny, kde dříve bylo očkovací místo.

Osazenstvu centra začala nepřetržitá služba v úterý. První hodiny ukázaly, že to bude náročná práce. Už od rána prostory v KV Areně plnily desítky lidí, kteří v regionu hledají kvůli válce na Ukrajině azyl.

„Je to mumraj,“ popsal situaci v centru jeden z hasičů, kteří zajišťují jeho provoz.

V prostorách, kde donedávna sídlilo očkovací centrum, v tu chvíli stovka vesměs matek s dětmi vyřizovala dokumenty potřebné pro pobyt v České republice. Další autobus s uprchlíky byl v té době na cestě do Karlových Varů. „Tohle je jen začátek,“ poznamenal hasič.

V Krajském asistenčním centrum pomoci Ukrajině se uprchlíkům dostává pod jednou střechou všeho, co je potřeba pro pobyt v České republice.

„V centru budou moci po dlouhé cestě v klidu vyřešit základní potřeby, tedy se zaregistrovat a získat speciální status, aby mohli čerpat dávky hmotné nouze. Bude jim přiděleno ubytování se stravováním a vyřízeno zdravotní pojištění,“ popsal základní poslání uprchlického centra hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

„Centrum bude fungovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Vytvořili jsme pro uprchlíky takové prostředí, kterému budou rozumět, tedy s označením v ukrajinském jazyce a s tlumočením,“ doplnil Oldřich Volf, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Hasiči rovněž uvádějí do provozu informační linku pro občany kraje, kteří hledají informace o tom, jak mohou materiálně či finančně pomoci, kde mají nabídnout ubytování a podobně. Telefonní číslo linky je 950 380 180 a volat bude možné v pracovní dny od 9 do 18 hodin.

Centrum je pouze pro Ukrajince

Na provozu centra se podílejí i policisté. „Na místě jsou přítomni policisté z odboru cizinecké policie, kteří zde registrují nově příchozí občany Ukrajiny k pobytu na území Karlovarského kraje,“ uvedla Kateřina Pešková, mluvčí krajského ředitelství policie.

Na místě jsou podle ní i policejní krizoví interventi, kteří se zaměří na akutní řešení problémů uprchlíků v jejich obtížné životní situaci.

„V centru se pohybují také policejní preventisté, kteří dětem rozdávají preventivní materiály, jako jsou pexesa nebo omalovánky s pastelkami a další drobnosti, aby si mohly zkrátit dlouhou chvíli při čekání a přišly na jiné myšlenky,“ doplnila Pešková. 

„Krajské asistenční centrum slouží pouze pro občany, kteří přicestují z Ukrajiny. Ostatní cizinci mohou i nadále své záležitosti standardně vyřídit na cizinecké policii na oddělení pobytových agend v Karlových Varech nebo v Sokolově,“ zdůraznila.

Přerod očkovacího centra v centrum pomoci uprchlíkům nebyl podle Romana Rokůska, jednatele KV Areny, jednoduchý. „Museli jsme například posílit připojení k internetu a zajistit zabezpečené linky pro potřeby všech složek,“ vysvětlil jednatel.