Letošní mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se blíží.

Letošní mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se blíží. | foto: Herminapress

Filmovému festivalu přidají Karlovy Vary peníze navíc, je to kvůli růstu cen

  • 1
O navýšení příspěvku města Karlovy Vary pro pořadatele Mezinárodního filmového festivalu budou na červnovém jednání rozhodovat karlovarští zastupitelé. Hostitelské město chce festival podpořit částkou 9,1 milionu korun. To je o 1,1 milionu více než v předcházejících letech.

„Už v březnu jsme zaznamenali žádost organizátorů festivalu navýšit příspěvek Karlovarského kraje z osmi na deset milionů korun,“ konstatovala karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Město tehdy kývlo na navýšení o 900 tisíc. Karlovarský kraj pak požadované dva miliony korun navíc uvolnil.

Podle primátorky jsou současné argumenty pořadatelů oprávněné. „Navýšily se ceny za ubytování, stravování i další služby,“ vysvětlila Andrea Pfeffer Ferklová důvod, proč by magistrát měl organizátorům přidat dalších peníze. Město by je čerpalo z rezervy na nákup energií.

Jen na honorářích sedm milionů

Mezinárodní filmový festival je pro Karlovy Vary vítanou formou propagace, pro místní podnikatele znamená i výrazně vyšší tržby. Podle analýzy loňského 56. ročníku filmové přehlídky utratili organizátoři i návštěvníci festivalu za jediný týden více než 214 milionů korun. Navíc dává tato akce příležitost zaměstnat místní.

„V tomto ohledu dostáváme každý rok podrobný přehled,“ uvedla primátorka. Jenom na honorářích pracovníků s trvalým pobytem v Karlových Varech a okolí vyplatili vloni organizátoři přes sedm milionů korun.

Místní přitom tvořili nadpoloviční většinu lidí, které festival zaměstnal. Procentuálně nejvíce bylo pokladních, brigádníků a hostesek.

„Gladiátorův“ koncert na úvod

„Mezi další subjekty, které provádějí úhrady společnostem sídlícím v Karlových Varech, patří jednotliví partneři festivalu. Ti hradí například ubytování, nájmy za prostory v majetku města i soukromníků a další doprovodný program,“ stojí v analýze ekonomických přínosů festivalu. Jenom jeho partneři tak v Karlových Varech vloni utratili přibližně 25 milionů korun.

Mezinárodní filmový festival s pořadovým číslem 57 se v Karlových Varech koná od 30. června do 8. července. O rozjezd se při zahajovacím koncertu postará skupina Morcheeba a Russell Crowe s kapelou Indoor Garden.

Mezi hvězdné herecké hosty patří kromě Russella Crowa i Ewan McGregor, Alicia Vikanderová a Robin Wrightová. Cenu prezidenta festivalu převezme česká herečka Daniela Kolářová.

31. května 2018