Klínovecký skiareál začal zasněžovat sjezdovky.

Klínovecký skiareál začal zasněžovat sjezdovky. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V Krušných horách začalo chumelit, na Klínovci už spustili sněžná děla

  • 2
O víkendu se vrcholky Krušných hor dočkaly první sněhové nadílky. První vločky odstartovaly i přípravy provozovatelů lyžařských areálů na nadcházející sezonu. Se zasněžováním sjezdovek už začali v nejvýše položeném krušnohorském lyžařském středisku na Klínovci.

Sněžná děla spustili na Klínovci téměř v celém areálu. Jak uvedla mluvčí areálu Hana Hoffmannová, pokud teploty vydrží a vláda zmírní nařízení ohledně koronaviru, jsou připraveni otevřít standardně na začátku prosince.

Díky nízkým teplotám se rozjela sněžná děla nejprve na vrcholu Klínovce, poté provozovatelé začali zasněžovat i v nižších polohách. „Na Klínovci sněží a teploty se dostaly až k minus čtyřem stupňům, dobrá je i vlhkost. Podmínky jsou tedy nyní příznivé,“ řekla Hoffmannová.

V lyžařském středisku pokračují i další přípravy na začátek sezony. „Rozmisťujeme po areálu stojany s dezinfekcí, v prodeji budou šátky na zakrytí úst, před nástupy na lanovky budeme hlídat rozestupy, jsme připraveni rozmístit i sítě, a vytvořit tak před nástupem na lanovky oddělené koridory,“ řekla mluvčí.

Do stavu pohotovosti ovšem přešli i krajští silničáři. Cestáři z Údržby silnic Karlovarského kraje se na přelomu let 2020 a 2021 budou starat o sjízdnost celkem 1885 kilometrů silnic prvních, druhých i třetích tříd a dálnice D6. 

Dalších sto kilometrů pak budou obhospodařovat jiné společnosti. Bez zimní údržby zůstane v kraji 121 kilometrů silnic třetích tříd.

Jde o úseky malého dopravního významu, na nichž se nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, na kterých není provozována autobusová doprava, nevedou obydlenými oblastmi, případně do nich řidiči dojedou po jiné přístupové komunikaci.

,