Pravoslavní se polévali studenou vodou z františkolázeňského pramene

  • 6
Přímo u známého františkolázeňského pramene Luisa se v úterý sešli pravoslavní křesťané. Oslavili tam další významný svátek, den Křtu Páně, kterým zároveň pravoslavným křesťanům končí vánoční období.

„Jedná se o svátek z celkem dvanáctera velkých svátků, který připomíná biblickou událost křtu Ježíše Krista Janem Křtitelem v řece Jordán. Pro svátek se často užívá také název Zjevení Páně. A to proto, že se Ježíš během svého křtu zjevil jako pravý Bůh,“ říká otec Metoděj Kout, duchovní správce pravoslavného chrámu sv. Olgy ve Františkových Lázních.

Významnému pravoslavnému svátku předchází jednodenní přísný půst.

„Svátek samotný je neodmyslitelně spojován především s takzvaným velkým svěcením vody, která slouží jako duchovní lék v čase nemocí,“ vysvětluje otec Metoděj a doplňuje, že věřící františkolázeňské církevní obce chodí po skončení sváteční bohoslužby v chrámu každoročně k pramenu Luisa.

Tento pramen si prý vybrali mimo jiné proto, že jeho pavilon připomíná římské baptisterium.

„Baptisteria jsou raně křesťanské kamenné stavby užívané ke křtům, které byly často zdobeny právě motivy biblické události křtu Ježíše Krista. Luisin pramen věřící s modlitbou nejprve posvětí a poté se jím také polévají. Věříme, že v den tohoto svátku je voda naplněna Božím požehnáním, mocí a silou, která očišťuje člověka od tělesné i duchovní nečistoty,“ uvádí otec Metoděj.

„Svátek je připomínkou vlastního křtu, kterým se každý křesťan zavázal bojovat se zlem a usilovat o svou čistotu a spásu,“ dodává duchovní. Svátkem Zjevení Páně zároveň pravoslavným křesťanům končí vánoční období.