Na kostelu v Paliči se podařilo opravit věž, od loňska má svatostánek kompletně...

Na kostelu v Paliči se podařilo opravit věž, od loňska má svatostánek kompletně novou střechu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kostel v Paliči kryje nová střecha, teď přijde na řadu fasáda a interiér

  • 0
Kdo viděl paličský kostel sv. Anny před lety a dnes, nemůže věřit vlastním očím. Ještě nedávno byl vyplundrovaný kostel zralý na demolici. Okna a dveře byly zatlučené, ze zdí opadávala omítka, rozpadlou střechou dovnitř pršelo. To dnes už neplatí.

Do záchrany památky na Chebsku se pustili členové spolku Život na Dyleň. Díky nadšencům se teď církevní stavba pomalu nadechuje k novému životu. Podařilo se opravit věž, od loňska má svatostánek kompletně novou střechu. 

„Nová je krytina i většina dřevěných prvků. Nechybějí samozřejmě ani okapy. Na opravy dominanty Paliče přispělo prostřednictvím havarijního programu ministerstvo kultury, pomohl kraj i Nadace Chebský les. Letos bychom se chtěli pustit do fasády. I na tento projekt budeme žádat o dotace, odhad nákladů je kolem půl milionu korun,“ řekl Petr Zítek ze spolku Život na Dyleň.

Doplnil, že hned potom se začne pracovat na interiérech svatostánku, kde chybí veškeré vybavení, dokonce i část dlažby. Uvnitř jsou jen provizorní lavice.

V opravovaném svatostánku se už nyní lidé spontánně scházejí. Nejčastěji ve dnech církevních svátků, tedy na Vánoce či Velikonoce. V Paliči se také podařilo obnovit tradiční anenské poutě, kdy se v kostele pokaždé koná mše svatá. V průběhu roku stavba slouží i jako koncertní síň. Magické místo také láká zamilované. Už několik párů si zde slíbilo věrnost a uzavřelo manželství.

Pozdně barokní kostel sv. Anny vznikl v letech 1751-1756 přestavbou starší kaple nad zámeckým areálem v severní části vsi Palič. Roku 1840 byl kostel klasicistně upraven a rozšířen. Později začal sloužit Milosrdným sestrám svatého Kříže, které v Chebu provozovaly rozlehlý klášterní komplex a v Paliči vlastnily rozsáhlé hospodářství. Během 2. poloviny 20. století neudržovaný objekt postupně zchátral.

Na jaře roku 2007 byl kostel bezplatně převeden do vlastnictví pražského Nadačního fondu Light-House, plánované záchranné práce se však neuskutečnily. V říjnu 2014 kostel v aukci změnil majitele, od listopadu téhož roku se pracuje na jeho záchraně.