Výroba v novorolské porcelánce společnosti Thun 1794.

Výroba v novorolské porcelánce společnosti Thun 1794. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Novorolská porcelánka si po potížích s italskou zakázkou musela vzít úvěr

  • 0
Na začátku května by se mohly začít vyprazdňovat sklady novorolské porcelánky Thun 1794. Zatím jsou plné výrobků ze zakázky pro italský obchodní řetězec, který kvůli koronavirové krizi zboží zatím neodebral. Společnost se kvůli tomu dostala do platební neschopnosti, kterou řeší bankovním úvěrem.

„Nouzová opatření se v Itálii postupně uvolňují. My jsme v kontaktu se zákazníkem. Termín se sice stále posouvá, ale teď to vypadá, že by dodávka mohla začít v květnu,“ potvrdil Vlastimil Argman, generální ředitel novorolské porcelánky. 

Původně sice odběratel předpokládal, že zakázku na propagační akci převezme k 30. březnu, ale už před tímto termínem šéf porcelánky naznačil, že se datum zřejmě ještě posune. 

Výrobce porcelánu kvůli problémům s italskou zakázkou řeší platební neschopnost. „V současné době jednáme v rámci pojištění s bankou. Ta zpracovává úvěrový rámec. Pokud splníme všechny parametry, peníze získáme,“ naznačil Argman.

I přes veškeré problémy výroba v novorolské porcelánce pokračuje. Na rozdíl od karlovarské sklárny Moser, která uzavřela provoz. Opatření přijalo vedení společnosti do konce dubna s odvoláním na zdraví a bezpečí zaměstnanců. 

„Jsou doma z důvodu překážky v práci. Požádali jsme o pomoc v rámci vládního programu Antivirus,“ uvedl mluvčí sklárny Tomáš Hečko. 

Nucená nepřítomnost se ovšem nedotkla všech zaměstnanců sklárny. „Abychom se mohli okamžitě vrátit k výrobě, udržujeme v chodu technologie, například pece. Beze změn samozřejmě funguje také zákaznický servis,“ doplnil mluvčí sklárny.

Aktuálně nevyrábí ani karlovarská likérka Jan Becher. Přerušení výroby ovšem nemá nic společného s covidem-19. „Odstávku jsme plánovali ještě před začátkem nouzových opatření,“ potvrdil Tomáš Bryzgal, ředitel karlovarského závodu. Linky se opět na plno rozjedou na konci dubna.

V květnu počítá vedení likérky s normální výrobou. „Pak uvidíme, jak se bude dál situace vyvíjet. Jak budou otevírat sítě prodejen, restaurace a hotely,“ řekl k nejbližší budoucnosti vyhlášené likérky Bryzgal s tím, že kvůli nouzovým opatřením vyhlášeným vládou, tedy kvůli dočasnému uzavření restaurací, klesl odbyt likéru. „To mají všichni výrobci alkoholu stejné,“ doplnil Bryzgal.