V Andělské Hoře se dobře žije, nové obyvatele lákají pozemky a blízkost Varů

  • 0
Modrá stuha za společenský život a zelená za životní prostředí. To byly až doposud nejcennější trofeje Andělské Hory ze soutěže Vesnice roku Karlovarského kraje. Po letošním ročníku je ale všechno jinak. Obec ležící na dohled Karlových Varů získala nejcennější zlatou stuhu, určenou pro celkového vítěze krajského kola soutěže.

Nyní se v „Andělce“ připravují na reprezentaci v celostátním finále soutěže. „Čeká nás ještě spousta práce,“ připouští starostka Miloslava Křimská. Může se spolehnout na kolegyni Simonu Valvodovou, která ostatně stojí i za přihláškou obce do krajského kola.

Školka a komunikace

„Samozřejmě nejenom za přihláškou, ale za vším, co s naší účastí souvisí,“ upřesňuje Křimská. „Chceme ukázat, jak dobře se nám tu žije,“ doplňuje starostka cíl účasti v republikovém finále. I když se v Andělské Hoře žije dobře, stále je podle Miloslavy Křimské co zlepšovat.

„Vzhledem ke stoupajícímu počtu obyvatel řešíme například předškolní zařízení. Trápí nás také stav komunikací ve staré zástavbě obce,“ popisuje starostka aktuální problémy.

Největším lákadlem pro návštěvníky Andělské Hory je stejnojmenná zřícenina hradu. Letos končí desátá etapa jeho konzervace.

Šest stovek je strop

Původní vzhled mu nikdo nedá už jen proto, že se přesně neví, jak vlastně původně vypadal. Projekt na konzervaci ruiny vznikl v roce 2009, práce začaly o pět let později. „Rozpočet byl 11 milionů korun. Projekt ovšem stále bobtná. Vyšel už skoro na 15 milionů,“ dodává Křimská. Na sanaci hradu přispívá ministerstvo kultury i Karlovarský kraj.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

První zmínka o obci, respektive o hradu, je z roku 1402. Nyní žije v Andělské Hoře kolem 400 lidí. „Počet obyvatel asi ještě stoupne na 500 až 600. Vyrůst má na 60 rodinných domů ve dvou lokalitách,“ dodává Křimská.

To, že by se Andělská Hora stala satelitním městečkem, ale nepředpokládá. „Tedy ne za současného zastupitelstva. Šest stovek lidí je strop,“ zdůrazňuje.