Moderní kameru otestovali karlovarští strážníci v lokalitě nedaleko Městské...

Moderní kameru otestovali karlovarští strážníci v lokalitě nedaleko Městské tržnice a centrálních zastávek MHD, | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovy Vary chtějí lepší kamery, mohly by být na Thermalu a u tržnice

  • 2
Karlovy Vary hledají cestu, jak zajistit větší bezpečnost v ulicích. Jednou z nich je vylepšení kamerového monitorovacího systému. Technologie spěje k takzvanému skládanému obrazu, kdy operátor kvůli detailu neztratí přehled o celku.

Technologii kamer, které pracují s takzvaným skládaným obrazem znají například v Plzni, kde je používá fotbalový klub Viktoria Plzeň k hlídání rizikových sektorů domácích i hostů.

Nyní technologii vyzkoušeli i karlovarští městští policisté. Oproti dosavadním kamerám je novinka podle jejich názoru o několik úrovní výš.

„Princip je jednoduchý. Ani se současnými kamerami není problém udělat kvalitní detail. Operátor systému ovšem okamžitě ztratí přehled o celku. Kamery s více čipy nabízejí možnost detailního sledování jakékoliv situace, aniž by z obrazovky zmizel zmíněný celek,“ zjednodušeně vysvětlil princip skládaného obrazu Marcel Vlasák, velitel městské policie.

Jan Bajnar z českého zastoupení společnosti, která kamery s revoluční technologií vyrábí, tvrdí, že není problém splnit jakékoliv přání uživatele. „Záleží jen na tom, co si nadefinuje. V případě fotbalových stadionů se díky tomuto systému daří například jednoduše prokázat protiprávní jednání neukázněných fanoušků,“ řekl Bajnar.

Zařazení podobných kamer do karlovarského systému má zatím jeden háček. Vzhledem k obrovskému množství dat, která poskytují, je nutné je přenášet pomocí optické sítě. A na ni ještě zdaleka nejsou napojené všechny kamerové body v krajském městě.

Přesto už má Marcel Vlasák vytipované dvě lokality, kde by se v blízké budoucnosti mohly kamery s více čipy objevit. „Nemá cenu, aby hlídaly například úzkou ulici, ideální je velké prostranství. Nabízí se proto instalace kamer na hotel Thermal, případně k Městské tržnici,“ řekl velitel.

Kamerový systém začal v Karlových Varech vznikat v roce 1997. První monitorovací zařízení se objevila na třídě T. G. Masaryka, ve Varšavské ulici a na Thermalu. O rok později osadili strážníci první kamery i v lázeňské části. Dnes jich je v celém městě 28. Využívat je vedle strážníků mohou i státní policisté.

„Stávající kamerový systém je přínosem. Jednak z hlediska prevence a dále i z pohledu možnosti využít kamerový záznam při objasnění protiprávního jednání,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Této možnosti nevyužívají strážci zákona pouze v Karlových Varech, ale i v ostatních městech a obcích regionu, které kamerový systém provozují. „V případě potřeby zajištění záznamu spolupracujeme s příslušným úřadem, potažmo s městskou či obecní policií,“ dodala mluvčí.