Viktor Braunreiter bude průvodcem komentovaných prohlídek

Viktor Braunreiter bude průvodcem komentovaných prohlídek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarské kulturní léto nabízí zábavu i poučení

  • 0
Náplavka u hotelu Thermal je jedním z hlavních dějišť letošního Karlovarského kulturního léta. I když má tato akce už dlouholetou historii, v podobě, v jaké se představuje i letos, ji město pořádá od roku 2020.

„Tehdy v covidovém roce jsme akci poprvé koncipovali jako cestu k oživení cestovního ruchu v Karlových Varech,“ konstatoval mluvčí magistrátu Jan Kopál s tím, že Karlovarské kulturní léto jako takové město pořádalo už před deseti lety.

Cílem letní koncentrace zábavy a poučení je přilákat do Karlových Varů zejména tuzemské návštěvníky. A podle ohlasu hoteliérů je tato aktivita tou správnou cestou. Procento tuzemských návštěvníků od doby pandemie výrazně vzrostlo. I v letošní sezoně tvoří podstatnou část návštěvníků města.

Náplavka u Thermalu

Podle Vladimíra Nováka, generálního ředitele lázeňského hotelu Thermal, objevují čeští turisté ve zvýšené míře Karlovy Vary poslední dva roky.

„Češi začali více navštěvovat západočeské lázně v době těsně po pandemii, kdy stát dotoval vouchery na lázeňskou péči,“ konstatoval Novák. Svou roli ale podle něj sehrálo právě také kulturní léto.

To letos nabízí celou řadu možností, jak strávit volný čas v Karlových Varech. Na náplavce u Thermalu je to celá řada koncertů, kterou o uplynulém víkendu odstartovali Vypsaná fixa, Wohnout a David Koller.

V pátek čeká zájemce pořádná porce rapu v podání Paulieho Garanda s kapelou a vycházející hvězdy Calinem. V srpnu se pak mohou příznivci muziky těšit například na Dana Bártu & Illustratosphere či Tros Dicotequos, které tvoří Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián. Tito tři umělci se poprvé sešli ve formaci Nightwork.

Komentované prohlídky

Pro ty, kteří lační spíše po poznání, je připravená řada komentovaných prohlídek. Díky nim se zájemci podívají například do zákulisí Karlovarského městského divadla, Viktor Braunreiter je provede kouzelným Westendem nebo jim bude vyprávět o léčebných metodách od dávných věků až po moderní způsoby léčby.

A pro ty, kteří nejraději svůj čas tráví aktivně, je připravená řada workshopů ve Dvořákových sadech. Zájemci si mohou například vyzkoušet tanec s Honzou Onderem, Footbag s Janem Weberem či parkour s Lukášem Kuldou, jedním z nejlepších free runnerů v ČR i v Evropě.

Karlovarské kulturní léto je naplánované až do září. Podrobný program najdou zájemci na jeho webových stránkách.