Dominikánský klášter v chebské Kamenné ulici

Dominikánský klášter v chebské Kamenné ulici | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rekonstrukce dominikánského kláštera v Chebu začne už letos opravou krovů

  • 0
Už několik let čeká prázdný objekt bývalého kláštera dominikánů v chebské Kamenné ulici na generální rekonstrukci. Letos jsou v plánu částečné opravy krovů. Projekt za šest milionů korun začne v květnu a potrvá až do podzimu. Město pak chce v opravách celého komplexu pokračovat. Kdy přesně další práce začnou, se však ještě neví. Problémem jsou peníze.

„V souvislosti s chystanou kompletní opravou této památky bylo třeba nejprve zjistit její skutečný stav. Vyšlo najevo, že krov je poškozený a bude nutné jej urychleně opravit. To je první velká investice do objektu,“ řekl místostarosta Pavel Pagáč.

Práce skončí v listopadu. Po přestavbě bude bývalý klášter sloužit umělecké škole, která se potýká s nedostatkem místa.

„Dohodli jsme se s generálním projektantem, že bude co nejméně zasahovat do stavebně technického řešení budovy. Chceme tak dosáhnout toho, aby rekonstrukce byla co nejlevnější. Vše průběžně konzultujeme s památkáři,“ uvedl starosta Jan Vrba. Podotkl, že ačkoli náklady patrně přesáhnou částku sto milionů korun, dotaci se zřejmě městu Cheb získat nepodaří.

Cheb opraví bývalý klášter, pak najde využití. Nabízí se umělecká škola

„Projekt v sobě kombinuje opravu kulturní památky a její přestavbu na školské zařízení. A to zřejmě bude problém, protože dotace na tyto záležitosti fungují každá v jiném režimu. Snad získáme alespoň nějakou dílčí podporu, třeba na vybavení umělecké školy. Rádi bychom využili peníze z programu regenerace městských památkových zón a rezervací,“ vysvětlil starosta.

Kompletní rekonstrukce bývalého dominikánského kláštera, který je už několik let nevyužívaný a budova je prázdná, by měla trvat odhadem dva roky. Teprve po jejím dokončení by se do zrenovovaného komplexu mohli přestěhoval mladí umělci.

16. května 2016