Šašlik, burek, borovička. Sokolov provoněly speciality od Slováků i Mongolů

  • 0
Šašlik, burek, syrniky, pelmeně, jarní závitky nebo borovička a další dobroty. Národnostní menšiny Karlovarského kraje se předháněly s ukázkami svých specialit. Na pódiu pak předváděly nejrůznější kulturní vystoupení. Atraktivní Den národnostních menšin doplnil program Hornického dne v Sokolově.

A to, že národnostní menšiny vzaly v sobotu oslavu pevně a vážně do svých rukou, svědčí dění z mongolské jurty, kde se vyvařovalo ve velkém. Ostatně jurta nešla přehlédnout. Spotřebovalo se tady třicet kilogramů hovězího masa, čtyřicet kilo mouky a smažilo se ve třiceti litrech slunečnicového oleje.

O kousek dál zase nabízeli Slováci tradiční halušky s brynzou, nechyběla ale ani tradiční borovička, hruškovice nebo slivovice. Vietnamští kuchaři se pak předvedli s vietnamskými obloženými bagetami, jarními závitky nebo plněnými knedlíčky (spíše knedlíky) a koláčky. Lívance se smetanou byly zase hitem u stánků ukrajinské menšiny.

„Ve Výboru pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva se snažíme bořit předsudky a bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí v našem regionu. Jednou z akcí, jež k tomu má přispět, je i pravidelně pořádaný Den národnostních menšin,“ vysvětlila smysl akce, která se konala už popatnácté, předsedkyně výboru a krajská zastupitelka Markéta Monsportová.

V Karlovarském kraji žije řada menšin. K těm nejpočetnějším patří maďarská, rumunská, vietnamská, mongolská, ukrajinská, ruská, srbská, německá, slovenská nebo romská.

Zatímco Staré náměstí v Sokolově patřilo národnostním menšinám, na náměstí Budovatelů se slavil Hornický den. Nechyběl tradiční průvod hornických měst, kulturní program, ukázky Integrovaného záchranného systému a řada stánků nabízejících vše od pouťového zboží až po nejrůznější pochutiny, vína nebo medovinu.