Uznávaný barman vymyslel koktejl pro Suchej únor, zvládne ho každý i doma

  • 10
Svůj příspěvek k ke kampani Suchej únor představil v domovském Becher’s Baru karlovarského Grandhotelu Pupp vicemistr světa v míchání nealkoholických nápojů Vítězslav Cirok. Drink trefně pojmenovaný Sucháč má to specifikum, že jej lze připravit z běžně dostupných ingrediencí a v domácích podmínkách.

„Rád pracuji s obyčejnými surovinami. Je to větší umění a výzva,“ říká Vítězslav Cirok.

Do jedné porce Sucháče patří 15 ml bezinkového sirupu, 40 ml šťávy ze zelených jablek, 10 ml šťávy z limetky, stejné množství šťávy z řapíkatého celeru a 70 ml perlivé mattonky. „Většina ingrediencí má zelenou barvu, což evokuje zdraví a svěžest,“ vysvětluje autor nápoje.

Přípravu lze podle mistra barmana zvládnout klidně doma bez barmanského vybavení. „Jestliže nemáte šejkr, můžete použít třeba zavařovací sklenici nebo jakoukoliv uzavíratelnou nádobu,“ radí Cirok, jak postupovat.

Ne v každé domácnosti ovšem budou k dispozici speciální barmanské kleště na získání potřebné šťávy nebo odšťavňovač. „Pokud ho doma nemáte, můžete zelená jablka i řapíkatý celer rozmixovat, nebo nakrájet na malé kousky a ve větší sklenici nebo míse podrtit paličkou, až pustí šťávu. Tu následně přeceďte a můžete ji přidávat do koktejlu,“ doplňuje barman.

Nealkoholické míchané drinky jsou podle Cirokových zkušeností z práce za barem v současné době na vzestupu. „Dává si je odhadem pětina zákazníků,“ dokumentuje tento trend.

I proto se stále častěji podobné nápoje objevují v nabídce mnoha podniků, Becher’s Bar nevyjímaje. „V Anglii jsou běžné bary, které nabízejí výhradně nealkoholické drinky,“ doplňuje Cirok.

Akce Suchej únor má v české kotlině dlouholetou tradici. Ale ve zmiňované Anglii si lidé dávají pauzu od alkoholu i v lednu.

Jak připravit Sucháč

  • Do sklenice si připravte led.
  • Všechny suroviny kromě mattoni nalijte do šejkru s ledem a pečlivě protřepejte.
  • Směs ze šejkru přes sítko přelijte do sklenice s ledem, dolijte perlivou mattoni a promíchejte lžící.
  • Ozdobte plátkem jablka a jedlým květem, a můžete podávat.