Fotovoltaickou elektrárnu dokončila na Sokolovsku společnost SUAS Group. | foto: Petr Przeczek, MAFRA

Energie lapená ze slunce je cíl pro Rotavu, chystají se ale i další města

  • 2
Rotava na Sokolovsku je dalším z míst v Karlovarském kraji, kde se vážně zabývají využitím obnovitelných zdrojů energie. Rotavští mají v plánu fotovoltaiku, panely se zatím objeví na třech městských objektech. Starosta Michal Červenka ovšem předpokládá, že by se projekt mohl do budoucna rozšířit i na další budovy.

Prvotním impulsem pro úvahy o využití fotovoltaiky v takzvané komunitní energetice byl fakt, že kvůli skokovému nárůstu cen elektřiny stoupla i cena pitné vody. Její výrobu, čištění i ohřev zajišťuje Rotava ve vlastní úpravně a čističce, které pohání právě elektřina.

„Máme připraveny projekty na fotovoltaiku. Využijeme střechu na budově úřadu, základní školy i úpravny pitné vody. Podle našich propočtů se vyrobí více elektrické energie, než kolik dokážeme spotřebovat. Se společností ČEZ jsme už uzavřeli smlouvy o budoucím připojení a prodeji do veřejné sítě,“ vysvětlil starosta.

Projekt fotovoltaických panelů vyjde město na čtyři a půl milionu korun. Přibližně 60 procent investice pokryje dotace. Návratnost této investice Rotavští propočítali na čtyři až šest let. Cílem projektu je nejen snížení ceny elektrické energie, a tím pádem i vody a provozu města, ale také zlepšení životního prostředí.

Kromě solárů také elektromobily

„Počítáme, že spotřebujeme asi 80 procent vyrobené elektřiny. Do budoucna proto uvažujeme o dalších krocích. Nabízí se například možnost ohřevu vody v městských domech. Nyní k tomu používáme plynové kotle, které bychom na léto odpojili a vodu ohřívali elektřinou. V zimě to ale nepůjde, proto bychom se přepnuli na plyn,“ doplnil Červenka.

Další možností, kde využít v místě energii vyrobenou díky slunci, je podle Červenky čistička odpadních vod. Starosta zároveň nevyloučil, že by se projekt mohl do budoucna dál rozšiřovat. Fotovoltaické panely by se tak mohly objevit i na zmiňovaných bytových domech v majetku města.

Projekt komunální energetiky mají Rotavští zpracovaný komplexně. Proto se připravují i na nákup dvou elektromobilů, které využije pečovatelská služba. Ta poskytuje služby nejen místním, ale také obyvatelům nedalekých obcí Oloví a Šindelová.

Na slunce se chystají další města

„Podobně to máme i s městskou policií, která by do budoucna mohla také částečně využívat elektromobily. Dosáhneme tím snížení nákladů na pohonné hmoty a to opět pomůže městskému rozpočtu,“ dodal starosta Červenka.

Rotava není jediným městem, kde se vážně zabývají využití energie Slunce. Podobné záměry mají například v Mariánských Lázních či Chodově. I tam by měly jako malé městské elektrárny posloužit domy v majetku radnic.

„Chceme na město pohlížet jako na zdroj energie,“ konstatoval starosta Chodova Patrik Pizinger. Studii toho, jak by mohla komunitní energetika v podání Chodova vypadat, chce mít ještě v letošním roce.

Komunitní energetika je trendem

Návodem pro ty města a obce, jejichž představitelé zatím váhají, mohla být konference Zkrotíme energie: jak na energetickou nezávislost obcí a měst. V zastupitelském sále krajského úřadu ji pořádal Svaz moderní energetiky.

„Konference představila aktuální trendy v Nové zelené úsporám a Modernizačním fondu. Díky informacím, které na konferenci zazněly, se mohou její účastníci připravit na posilování energetické nezávislosti a podpořit tak energetickou bezpečnost,“ dodala Jana Austová Pikardová, PR manažerka Svazu moderní energetiky.

Na konferenci nechyběly informace o novinkách v podpůrných programech, které stát nabízí pro financování renovace budov, instalace solárních panelů nebo využití větrné energetiky. Klíčovým tématem konference ale byla podle Austové Pikardové právě rozvíjející se oblast komunitní energetiky.

12. května 2023