Vybydlený panelák zaplnili hasiči nábytkem, pak likvidovali cvičný požár

  • 9
Na několik dnů se nastěhovali hasiči do vybydlené bytovky v Kamenné ulici v Chebu. V malém paneláku na okraji historického centra města trénovali ve skutečných podmínkách nejrůznější typy zásahů. Radnice se totiž rozhodla bytový dům zbourat.

„Díky tomu máme možnost simulovat likvidaci požáru bytu v reálných podmínkách,“ vysvětlil Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. A aby byly ty podmínky co nejvěrnější, zařídili hasiči místnosti běžným vybavením domácností od textilií až po nábytek.

„V první fázi výcviku jsme sledovali samotný rozvoj požáru, šíření kouře a zplodin a pak následovaly jednotlivé způsoby hašení,“ přiblížil Kasal.

Hasiči ale nenacvičovali jen likvidaci požáru klasickým vodním proudem nebo práci s proudnicí v uzavřených prostorách. Do boje nasadili i moderní techniku, kterou mají k dispozici.

„Trénovali jsme se speciálním hasicím a řezacím zařízením Cobra. Mohli jsme s ním zkoušet prorazit dveře nebo zeď do hořící místnosti,“ popsal Kasal.

V minulosti už měli hasiči z Karlovarského kraje možnost trénovat v podobných podmínkách. Objektů určených k likvidaci a zároveň vhodných na trénink mnoho není, proto hasiči ocenili přístup chebské radnice.

„Pro nás je to obrovské plus a chebské radnici patří naše poděkování,“ uvedl Kasal.

„Vzhledem k tomu, že jsme trénovali s nasazením zařízení Cobra, bylo cvičení určené pro profesionální hasiče z Karlových Varů a Chebu a Drážní hasiče z Chebu. Za tři dny se tady vystřídaly všechny tři sloužící směny,“ dodal. 

V Karlových Varech se přístroj Cobra používá delší dobu, v Chebu zařízení získali nedávno.

Hasiči mají ale s domem určeným k likvidaci další plány. Trénovat budou například vyprošťování lidí, stabilizaci objektu nebo záchranu pomocí lezeckých technik.

Panelový dům, kde hasiči trénují, se nachází v městské památkové rezervaci a je ve špatném stavu. Vzhledem k tomu, že oprava by nebyla rentabilní, rozhodla radnice o jeho likvidaci.