Při oslavách zapsání kostela sv. Jana Nepomuckého na seznam UNESCO otevře rodina Kinských soukromé zahrady. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Santiniho Zelená hora oslaví výročí v UNESCO divadlem i hudbou na vodě

  • 0
V thajském Phuketu se před dvaceti lety odehrála mimořádná událost. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáře byl v prosinci 1994 zapsán na prestižní seznam UNESCO. Komise pro světové dědictví ho zaevidovala pod číslem 690, jako teprve čtvrtou památku v Česku. Dnes začaly třídenní oslavy.

Dopoledne se sjeli do města přední znalci architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla a jeho díla. Taková koncentrace kapacit nebyla ve Žďáře od oslav 750 let založení kláštera. „Není to konference, ale řízená beseda. Probíráme otázky týkající se Santiniho, Zelené hory, duchovního odkazu i ochrany památek,“ říká za organizátory Stanislav Růžička, předseda sdružení Putování za Santinim a vedoucí ITC Žďas – Zámek.

Co si nenechat ujít

Musica Florea
Koncert barokní hudby, soubor  vede Marek Štryncl (pátek, 18.30, Zelená hora)
Hvězdný vůz
Hra se zpěvy o vzniku zelenohorského kostela (sobota, 16.00 a 19.20, zámek Kinských)
Musica Navalis
Na Konventský rybník vyjede žesťový kvintet a zahraje hudbu starých mistrů (sobota, 21.15)

Kompletní program na www.zdarns.cz

Hlavní část oslav odstartuje v 17 hodin na Zelené hoře. Po zdravicích bude přednášet Jan Royt z Univerzity Karlovy. Po něm vystoupí Musica Florea s místním pěveckým sborem FONS.

Sobota začne v 8 hodin bohoslužbou za obyvatele města v poutním kostele.

Kinští otevřou soukromé zahrady

V pravé poledne rodina Kinských otevře svoje soukromé zahrady, což v posledních letech dělala vždy na konci května. „Bude zajímavé prožít zahradu v době, kdy léto přechází v podzim a mísí se pocity z obou období,“ láká na prohlídku majitel zámku Constantin Kinský.

Během odpoledne vystoupí v areálu spousta muzikantů, ale nepůjde o klasický festival. „Každý si může vybrat, na jaký koncert zamíří. Velmi si ceníme toho, že se zapojí tolik žďárských hudebníků, kteří museli cvičit i během prázdnin,“ vyzdvihuje Růžička.

Dvacetiminutovou hru se zpěvy si speciálně pro tuhle příležitost připravili žďárští ochotníci, vystoupí hned dvakrát. „Hvězdný vůz je nevážně pojatá hra o vzniku zelenohorského kostela,“ prozradil autor hry, historik Stanislav Mikule.

Neděle patří církevním obřadům

Hodinu po zavření zahrad začne v 18 hodin Klášterní noc. K druhé části programu se zájemci vydají průvodem z baziliky na Zelenou horu, na hladině Konventského rybníka jim bude po deváté hodině vyhrávat plovoucí žesťový ansámbl.

„V osvětlených loďkách s ním vyjedou vodní skauti a zahrají hudbu starých mistrů,“ popisuje Růžička.

Barokní slavnosti Navalis se dříve pravidelně slavily i ve Žďáře, obvykle v předvečer svátku sv. Jana Nepomuckého, jednoho z nejuctívanějších českých světců a patrona všech lidí od vody.

Neděle bude ve znamení církevních obřadů. Po mši v bazilice vyrazí lidé průvodem a gregoriánská schola z Brna zazpívá chorály v zelenohorských ambitech.