Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jihlavské centrum Robinson je soukromé, parkování u něj ale řeší radní

  11:53
Dopravní situace u rodinného zábavního centra Robinson v Jihlavě je neúnosná. A to jen dva roky od jeho otevření. Návštěvníci tam v některých dnech obtížně hledají místa na parkování. Auta pak bývají k vidění i na místech vedle řeky, kde to není povolené.

Centrum Robinson stojí hned vedle památníku královské přísahy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vedení města se shoduje, že už je nutné zabývat se svízelnou situací kolem soukromého areálu firmy Delon mode, který vyrostl s výraznou evropskou dotací.

„Jde sice o bohulibý záměr, ale na úplně špatném místě. Je tam absolutně nevyřešené parkování. Černého Petra má teď v ruce město, jelikož dopravní situaci musíme řešit, ať se nám to líbí, nebo ne,“ uvedla náměstkyně primátora Jana Mayerová (ANO).

Třeba obyvatelům ulice Pod Jánským kopečkem se stává, že tam zvláště mimojihlavští řidiči stále dokola projíždějí kolem řeky a marně hledají volné místo.

„Pak tam někdo nechá auto na louce nebo se otáčí u Havlíčkovy ulice. Je to tam hrozné. Parkoviště u Robinsona vůbec nestačí,“ doplnil další z náměstků primátora Vratislav Výborný (ČSSD). Navíc po této ulici vede frekventovaná cyklostezka.

Plán na stavbu Robinsonu vznikl v režii vlivných členů ODS. Radnici tehdy vedl z pozice primátora Jaroslav Vymazal, který projekt plně podporoval. A spolutvůrcem Robinsonu je jeho kolega z ODS Vladimír Bílek, bývalý městský šéf strany.

„I provozovatelé nečekali až tak velký zájem o Robinson. Je to pro ně také překvapení. Není kapacita, aby tam všichni jezdili auty. Podle mě ale nepřipadá v úvahu, aby se tam asfaltovaly další plochy,“ říká Vymazal, který je dnes opozičním zastupitelem.

Magistrát bude hledat řešení

Rodinný park stál přes šedesát milionů, evropská dotace činila 31,7 milionu korun. A zájem o něj je opravdu velký. Třeba o některých prázdninových dnech se stává, že tam zájemci čekají hodinovou frontu na to, až se někdo rozhodne odejít a uvolní místo do povolené kapacity.

Podle Výborného se bude příští rok na magistrátu vymýšlet, jak se dopravní situace v místě vyřeší. „Nabízí se možnost zrušení toho sjezdu před Robinsonem, který by se objížděl zezadu a tam by se vytvořily nějaké plochy,“ míní Výborný.

Uvažuje se i o lávce přes řeku, že by se parkoviště vybudovalo na protějším břehu. „Ale to už by bylo hodně drahé. Možností je celá řada a teď nejsem schopen říct, která by byla nejlepší,“ dodal Výborný.

Exprimátor Vymazal míní, že by se mělo řešit parkování jinak, třeba domluvou s šéfy nedaleko stojícího Kauflandu. A jako rozumné mu přijde provizorní řešení, kdy auta stojí na hasičském cvičišti. „Ta jejich dráha není tolik využívaná,“ dodal.

Lidé by se také měli podle něj zamyslet, jestli je nutné jezdit k Robinsonu autem. A město by jim k tomu mělo vytvářet podmínky, aby pro ně byla zajímavá i městská hromadná doprava.

Královský památník u parkoviště? Nedůstojné

Nejen dopravní problémy se teď řeší u centra Robinson. Město vyslyšelo i kritiky, kteří upozorňují na to, že novostavba snížila důstojnost vedle stojícího památníku královské přísahy.
Tam 30. ledna 1527 vstoupil na půdu Českého království král Ferdinand I. Byl slavnostně uvítán českými pány a rytíři. A přísahal, že bude zachovávat svobody a výsady země i všech stavů.
Památník byl postaven v roce 1565, krátce po králově smrti. A dnes stojí hned vedle parkoviště centra. „Po dlouhá staletí tento pomník dominoval královské louce na břehu řeky Jihlavy. Až do roku 2015, kdy na jejím místě vyrostlo zábavní centrum, které naprosto zničilo kontext této výjimečné památky. Stala se kuriózním doplňkem tuctového parkoviště,“ uvedl kupříkladu Alfred Kohler, rakouský historik.
Přesně po příjezdové cestě k Robinsonu vede česko-moravská hranice. O důstojnější místo pro památník se zasazuje i zastupitel Martin Laštovička (KDU-ČSL). A souhlasí s tím i náměstek primátora Vratislav Výborný. „Památník by neměl ustupovat stavbě Robinsonu,“ řekl.
Památkáři doporučili, aby se s ním moc nehýbalo s ohledem na jeho technický stav. „Vhodnější bude upravit jeho okolí,“ nastínil mluvčí radnice Radek Tulis.

„Nejsem pro navyšování parkovacích míst, moderní města jdou opačným směrem. Údolí řeky je cenné, byl by hřích tam postavit parkoviště,“ doplnil s tím, že jiné výstavbě se tam snažil jako primátor bránit. Robinson ale podle něj zapadá do plánu, že břehy řeky jsou určené volnočasovým aktivitám obyvatel.

Jak dodává Vymazal, na řešení dopravní situace by se měli u Robinsonu podílet i jeho provozovatelé. Vladimír Bílek z Robinsonu se tomu nebrání, konkrétní ale zatím moc není, jestli přímo finančně přispěje.

„Na aktivitách souvisejících s rozvojem turistického ruchu v Jihlavě se od počátku aktivně podílíme a i do budoucna budeme podílet. Na základě městem schváleného plánu se v současné době řeší i rozvoj Stříbrného údolí. To je území v údolích řek Jihlavy a Jihlávky určené pro rozvoj volnočasových aktivit. Součástí plánu rozvoje bude i řešení dopravní situace,“ uvedl Bílek.

Magistrát teď dokončuje zadání studie, která se bude zabývat územím v širším kontextu. Zohlední požadavky na dopravu i ochranu životního prostředí.

Autor:
  • Nejčtenější

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zvláštní režim? Monitorovací vůz s kamerami projel místy, kde neměl co dělat

3. května 2024  14:16

Řidiči kamerového auta v Jihlavě kontrolují, jestli ostatní šoféři dodržují pravidla nově...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Na Pelhřimovsku hořelo dvanáct hektarů lesa, ze vzduchu shazoval vodu vrtulník

30. dubna 2024  14:34,  aktualizováno  16:24

U Horní Cerekve na Pelhřimovsku odpoledne hořelo 12 hektarů lesa, byl vyhlášen třetí stupeň...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

3. května 2024  15:41

Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na...

Parkování zdarma v království modrých čar? Radnice si drží místa pro úředníky

5. května 2024  9:11

I v oblasti modrých zón v centru Jihlavy se dají najít parkoviště, která jsou stále zdarma. Nejsou...

Nebezpečné místo na dálničním přivaděči se promění v kruhový objezd

4. května 2024  10:09

Za pár dní začne úprava jednoho z nejvytíženějších úseků dopravních tahů na Vysočině. Ředitelství...

Návštěvník z Polska. Na Žďársku pobíhá rys s obojkem, z lidí strach příliš nemá

3. května 2024  15:41

Skutečně nestandardní chování má rys, kterého opakovaně viděli v uplynulých dvou týdnech na...

Zvláštní režim? Monitorovací vůz s kamerami projel místy, kde neměl co dělat

3. května 2024  14:16

Řidiči kamerového auta v Jihlavě kontrolují, jestli ostatní šoféři dodržují pravidla nově...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....