Předpokládaná cena modernizace žďárského sídliště Vodojem byla 97 milionů korun. Čtvrtina prostředků půjde ze Svazku vodovodů a kanalizací Žďársko, protože se bude rekonstruovat také kanalizace.

Předpokládaná cena modernizace žďárského sídliště Vodojem byla 97 milionů korun. Čtvrtina prostředků půjde ze Svazku vodovodů a kanalizací Žďársko, protože se bude rekonstruovat také kanalizace. | foto: Jana Nedělková, MF DNES

Nová točna pro MHD, osvětlení, chodníky. Žďárské sídliště obsadí dělníci

  • 0
Zřejmě až příští rok začnou práce v dalších ulicích Žďáru nad Sázavou 7 označovaného jako Vodojem. Z minulých let jsou kompletně zrekonstruované ulice Kavánova, Mánesova a Alšova, letos si však město dalo „pauzu“.

„Nechtěli jsme dále vypisovat výběrová řízení na jednotlivé ulice nebo části Vodojemu. Nechali jsme zpracovat projektovou dokumentaci na celý zbytek sídliště. Vysoutěžili jsme to jako velkou akci rozdělenou do etap, protože sídliště musí nějak fungovat,“ vysvětluje místostarosta Josef Klement.

Podle vedení města se tak radnice nebude v příštích letech zdržovat dalšími výběrovými řízeními.

„V první etapě přijdou na řadu ulice Štursova a horní část Špálovy, Makovského a Pelikánovy plus přilehlé chodníky mezi zahradami a parkovištěm,“ popisuje starosta Martin Mrkos.

Celkem radnice počítá se třemi etapami, rozvrženými do listopadu 2022. Podle smlouvy může vítězná firma, jejíž jméno ještě nebylo oznámeno, protože běží patnáctidenní odvolací lhůta, zahájit práce ještě před koncem roku. Vzhledem ke klimatickým podmínkám si však po podpisu smlouvy zřejmě jen převezme staveniště.

„Do výběrového řízení se přihlásily celkem čtyři firmy nebo sdružení. Pravděpodobně ušetříme. Předpokládaná cena zakázky byla 97 milionů korun. Čtvrtina prostředků půjde ze Svazku vodovodů a kanalizací Žďársko, protože se bude rekonstruovat také kanalizace,“ poznamenal místostarosta Klement.

Chodníky, točna i optický kabel

Žďár nad Sázavou 7 má ulice pojmenované podle umělců, především sochařů a malířů. Jsou v nich řadovky a menší bytové domy. Jde o jedno z nejklidnějších žďárských sídlišť, auty je dostupné jen z Novoměstské ulice.

Při velké rekonstrukci se podle zadávacích podmínek obnoví veškeré povrchy komunikací včetně odstavných ploch a parkovišť a chodníků včetně doplnění několika parkových cest.

Nová bude také točna pro autobusy MHD, vodohospodářské objekty a veřejného osvětlení. Práce se budou týkat také sítí, dělníci položí i optický kabel.