Za nulové jízdné měly autobusy jezdit od soboty do pondělí. Brodská radnice se tím chtěla symbolicky připojit ke Dni bez aut, který letos připadl na sobotu.

Za nulové jízdné měly autobusy jezdit od soboty do pondělí. Brodská radnice se tím chtěla symbolicky připojit ke Dni bez aut, který letos připadl na sobotu. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Havlíčkobrodská MHD měla vozit lidi zdarma, její řidiči to ale nevěděli

  • 1
Po celý uplynulý víkend měla jezdit městská hromadná doprava v Havlíčkově Brodě zdarma. Tak to na plakátech avizovala radnice. Jenže řidiči cestující bez jízdenky do vozů nepustili. Informace z radnice se totiž nedostaly k provozovateli MHD. Paradoxně je to městská společnost.

Za nulové jízdné měly autobusy městské dopravy jezdit od soboty do pondělí. Brodská radnice se tím chtěla symbolicky připojit ke Dni bez aut, který letos připadl právě na sobotu. Dělá se to tak už mnoho let.

Jenže letos to nečekaně zaskřípalo. Řidiči autobusů cestující zdarma do vozů nepouštěli.

„Cestující se po tom sice ptali, ale řidiči nulové jízdné odmítli. Neměli totiž žádný příkaz vozit cestující zdarma a o ničem nevěděli,“ vysvětlil vedoucí MHD Lubomír Hepner.

Školáci se rozjeli, křídami počmárali i mobiliář na náměstí

Kdo používá čipovou kartu, cestoval tedy i o víkendu za obvyklých osm korun. A kdo platil u řidiče hotově, zaplatil deset korun jako kterýkoli jiný den.

„Nedostali jsme z městského úřadu žádné nařízení, že by cestující neměli platit. Nedostali jsme ani plakáty o akci, které by měly být vyvěšeny ve vozech,“ dodává Hepner.

Pikantní na tom všem je, že MHD v Brodě zajišťují technické služby, tedy městská organizace.

Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové došlo k chybné komunikaci mezi městem a technickými službami. „Cestujícím se omlouváme,“ konstatovala.

Rada města hned v pondělí schválila a zveřejnila náhradní termín cestování MHD bez poplatku. Stane se jím následující prodloužený víkend. Bez placení se bude jezdit dokonce o den déle, než bylo v plánu o uplynulém víkendu.

„Chybu bychom chtěli co nejdříve napravit, proto budou městské autobusy k dispozici cestujícím zdarma od pátku 28. září do pondělí 1. října,“ přislíbila Doležalová.