Harvestory z D1 odstranily popadané stromy, dálnice je opět otevřená

  • 65
Silničáři ráno odklidili stromy na D1 na Vysočině, kvůli kterým byl od čtvrtka zavřený směr na Brno. Harvestory k vyčištění dálnice poskytly specializované firmy. Řidiči se na D1 mezi Velký Beranov a Měřín vrátili po půl osmé. Úsek byl zavřený 14 hodin.

Silničáři na vyčištění dálnice pracovali od šesti hodin. Hotovo měli za hodinu a půl. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla odklidili množství povalených nebo zlomených stromů a asi dalších dvanáct, u kterých hrozilo, že spadnou.

Problémy s větrem v úseku mezi 119. a 134. kilometrem ve směru na Brno začaly už ve čtvrtek krátce po poledni. Na 127. kilometru spadl strom na projíždějící nákladní auto a poškodil ho. Nehoda se obešla bez zranění.

O dvě hodiny později spadly ve stejných místech na vozovku tři stromy. Policie musela dálnici na dobu nezbytně nutnou k jejich odstranění uzavřít. Protože se situace opakovala, v podvečer musel být provoz na dálnici ve směru na Brno z preventivních důvodů zastaven. Ve směru na Prahu byl uzavřen levý jízdní pruh.

Fotogalerie

Nakonec uzavírka trvala až do pátečního rána. Kvůli bezpečnosti silničáři práce na odklízení stromů po setmění přerušili.

Během čtvrtka vítr na Vysočině postupně sílil. Během čtvrtka museli hasiči vyjíždět k téměř 150 událostem. Ve většině případů se jednalo o popadané stromy a větve na komunikace. 

„Máme tu i jeden strom spadlý na železniční trať v Hodicích na Jihlavsku. V několika případech hasiči vyjížděli k uvolněným nebo strženým plechům z budov nebo ke stromům, které padly na dráty elektrického vedení,“ dodala mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Její kolegové rovněž bojovali s nebývalým množstvím požárů lesních a travních porostů. „Od (čtvrtečního pozn. red) rána jsme jich do odpoledne měli už devatenáct,“ sečetla Musilová.

Podle ní je vedle větru na vině i pálení klestí v uplynulých dnech. „Mnohá ohniště nebyla pečlivě uhašena a vítr je znovu rozfoukal,“ vysvětlila.

,