Z jihlavské zoo utekly tři zebry, samce naháněli na baseballovém hřišti

  • 10
Tři zebry - samec, samice a mládě - dopoledne zřejmě vinou chovatelů utekly z jihlavské zoologické zahrady. Do jejich odchytu se zapojily i policejní hlídky. Nejdéle vzdoroval samec.

„Po jedenácté hodině dopoledne jsme přijali informaci o volném pohybu zeber v prostoru lesa u zoologické zahrady,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podle ní policejní hlídky zároveň učinily bezpečnostní opatření v místech, kde se zvířata aktuálně nacházela.

Utíkající zebry se pak pohybovaly po ulicích města, po dálničním přivaděči a dostaly se až na okrajové části města. Pak se je podařilo zahnat do uzavřených prostor.

Uprchlého chovného samce zebry Burchellovy zaměstnanci jihlavské zoologické zahrady ve spolupráci s policií odchytili na baseballovém hřišti u ZŠ Demlova. (11. července 2022)

„Poté, co se zřejmě vyplašené zebry rozdělily, samice a mládě zamířily do areálu Motorpalu, samec je na novém baseballovém hřišti. Zde zatím vzdoruje uspání a zaměstnanci zoo se jej snaží odchytit,“ uvedl po 14. hodině přímo z místa redaktor MF DNES Tomáš Blažek.

Jako první se podařilo odchytit samici a mládě. „Na ně uspávací prostředky zabraly lépe,“ uvedl Jan Frenc, ředitel městské policie, která se do akce zapojila také.

Samce, jehož odchyt by nejnáročnější, se na několikátý pokus podařilo do připravené přepravky na koně „ulovit“ krátce po třetí hodině odpolední.