Současná sportovní hala v Havlíčkově Brodě začíná být sportovcům ve městě těsná. Diváky při tom neláká. Kvůli špatně řešenému hledišti na balkoně a podpěrným sloupům mezi sedačkami nevidí až třetinu palubovky. Město proto chce halu novou. | foto: TJ Jiskra Havlíčkův Brod

Brod roky plánoval sportovní halu marně, blízko úspěchu jsou teď sportovci

  • 3
Několik volebních období vedení Havlíčkova Brodu marně připravuje stavbu nové sportovní haly. Nyní se zdá, že za něj záležitost vyřeší někdo jiný. Druhou sportovní halu ve městě se chystá stavět Tělovýchovná jednota Jiskra. Město by jí mohlo pouze přispět.

„Stávající situace nás hodně tíží. Staráme se o asi 1 600 sportovců a k dispozici máme jen jednu halu. Ta kapacitně nestačí ani není zcela vyhovující. K tomu se přidal covid, kvůli němuž nám ruší pronájmy tělocvičen školy,“ vysvětlil předseda TJ Jiskra Miroslav Sommer.

A tak sdružení sportovců přišlo s nečekaným řešením. Z dotací ministerstva školství a tělovýchovy postaví halu novou. Přilepena má být k té současné v areálu Na Losích.

I proto by náklady na její vybudování a provoz měly být mnohem menší než při stavbě na zelené louce. Oproti projektu, o nějž se snažilo město zhruba třetinové. „Odhadované náklady na výstavbu jsou zhruba 50 milionů korun,“ oznámil Sommer.

Jiskra město požádala o příspěvek. Ten by měl činit třetinu nákladů, maximálně však 15 milionů korun. Zastupitelé tento nápad jednomyslně schválili, k investici se rádi přidají. Ovšem stavět se začne jen v případě, že Jiskra dosáhne na ministerskou dotaci.

„Na přípravě stavby nové sportovní haly pracujeme minimálně dvanáct let. Toto je nečekané a nejlepší možné řešení,“ rozplývá se místostarosta Libor Honzárek.

Za třetinovou cenu má vyrůst luxusní centrum

Překvapivé vyústění letitých jednání vedených radnicí, jež dosud nikam nevedla, ocenil i další z místostarostů, Vladimír Slávka. „Je to sice šité horkou jehlou, ale jsem za jednání Jiskry velice rád. Líbí se mi spojení dvou hal, které by pojaly všechny halové sporty,“ konstatoval.

Ačkoliv mají být náklady na vybudování zhruba třetinové oproti stavbě na zelené louce, má nový sportovní stánek nabídnout nebývalý luxus. Plocha o rozměrech 46 krát 30 metrů má být jedna z největších krytých v kraji. Vejdou se na ni hned tři volejbalové kurty.

Stejně tak výška stropu dvanáct a půl metru umožní pořádání například volejbalových zápasů na nejvyšší mezinárodní úrovni. V hale má být moderní kamerový systém, který splní nejpřísnější požadavky různých soutěží.

A v plánech je i informační systém nebo velkoplošné obrazovky a propojení se stávající halou. „Tak, aby bylo možné se při turnajích rozcvičovat v sousední hale a zároveň sledovat dění na hlavní palubovce,“ nastínil třetí z brodských místostarostů, Zbyněk Stejskal.

„Takové halové sportovní centrum na celé Vysočině dosud není,“ dodal Slávka.

Tribuna bude muset počkat na zřízení parkoviště

Nová hala umístěná za halou stávající směrem k cyklostezce, propojující Ledečskou a Humpoleckou ulici, má být montovaná. Zázemí v podobě šaten, toalet či sprch má z většiny využít ze stávající haly. Sportovci budou procházet spojovacím krčkem, diváci po galerii. Právě to by mělo stavbu výrazně zlevnit.

Jeden háček to však přeci jen mít bude. Jiskra nemá pozemky na velké parkoviště, jež je pro sportovní halu s velkým hledištěm nutné. Proto se v případě přiznání dotace má stavět ve dvou etapách.

Nejprve by vznikla samotná hala s hrací plochou a napojením na halu stávající, bez hlediště. „Jsme schopni postavit a připravit základ pro budoucí tribunu. Ta by se mohla stavět později, až se najde prostor i na parkoviště. A třeba opět z dotací,“ nastínil Miroslav Sommer.

Parkoviště pro zhruba stovku aut by pak mělo být v režii města, zřejmě v místech dnešního asfaltového plácku nad tenisovými kurty. K tomu ale bude muset nejprve získat pozemky. Tribuna by měla pojmout až 500 diváků, což je o polovinu víc než ve starší sportovní hale.