(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Třebíč u soudu znovu uspěla, třicet milionů za pozemky vracet nemusí

  • 0
Město Třebíč nemusí vracet 29,5 milionu korun za pozemky prodané před 11 lety, na nichž dnes stojí supermarkety Lidl a Albert. Žalobu společnosti Nákupní centrum Jihlava zamítl Krajský soud v Jihlavě. Společnost je také povinna zaplatit protistraně náhradu za náklady soudního řízení.

Spor se týká prodeje pozemků v lokalitě Vídeňský rybník. Město je nejprve prodalo realitní společnosti, která je obratem prodala na výstavbu obchodů.

Realitní společnost se následně dostala do konkurzu a správce konkurzní podstaty označil kupní smlouvu mezi městem a společností za neplatnou. Po městu požadoval vrácení kupní ceny, neměl ale už pozemky, které by vrátil městu.

Pohledávku vůči městu následně koupila společnost Nákupní centrum Jihlava, s. r. o. Žalobu na město okresní i krajské soudy již projednaly a dosud vždy zamítly, naposledy v březnu 2016. Společnost však uspěla s dovoláním k Nejvyššímu soudu, a věc proto znovu řešil krajský soud.

Podle Martina Šimka, který u soudu 31. května zastupoval Nákupní centrum Jihlava, mělo město vrátit kupní cenu a v samostatném sporu usilovat o to, aby mu pozemky vrátili jejich noví vlastníci. Nekupovali je podle něj v dobré víře, protože kupní smlouvu s realitní společností podepsali, aniž by byla realitní společnost již zapsaná v katastru nemovitostí jako vlastník. Miroslav Šianský zastupující Třebíč označil takový postup za absurdní.

Proti rozhodnutí odvolacího soudu je možné ještě podat dovolání.