(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Dvořák, iDNES.cz

Studenti z Třebíče smontují auto pro silničáře, výrobci tomu nevěřili

  • 15
Studenti třebíčské průmyslové školy budou vlastními silami stavět nákladní auto. Za 1,65 milionu korun ho pro ně koupí Kraj Vysočina. Stavební díly automobilu dodá společnost Tatra Trucks. Smyslem projektu je podpora technického vzdělávání.

Kraj Vysočina už v minulosti zajistil pro technické a zemědělské obory svých středních škol stavebnice sportovních aut a traktorů. Nákladní auto bude dosavadním vrcholem.

„Po smontování ho využijí třebíčští silničáři,“ uvedla krajská radní pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD).

Studentské kaipany

Kraj podle Fialové oslovil kvůli dodávce dílů nákladního auta čtyři firmy - výrobce i distributory. „Většina z nich nevěřila, že by byla montáž reálná ve školních podmínkách,“ konstatovala.

Tatru přesvědčilo až to, že v minulosti dokázali studenti dát dohromady čtyři traktory Zetor. Kraj za ně zaplatil 1,8 milionu a v roce 2017 je sestavovali učni škol se zemědělskými obory z Humpolce, Třebíče, Bystřice nad Pernštejnem a Pelhřimova.

Nákladní auto budou studenti montovat přímo v prostorách třebíčské pobočky Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina. Pracovat začnou v září.

Poprvé auta sestavovali studenti na Vysočině v roce 2015, kdy se kraj rozhodl nakoupit sedm automobilů Kaipan, každé asi za 200 tisíc korun.

Automobil Kaipan představený v roce 2015:

21. dubna 2015

Vysočina byla tehdy podle Fialové prvním regionem v zemi, který se takovou formou snažil přitáhnout pozornost k technickému vzdělávání. „Teď máme první vlaštovky, inspirovaly se některé jihomoravské školy a některé pražské,“ řekla Fialová.

Studentská auta a jejich spanilá jízda v Jihlavě v roce 2016:

25. dubna 2016