V Budči se stále nedaří rekonstruovat vyhořelý kulturní dům, který sloužil i...

V Budči se stále nedaří rekonstruovat vyhořelý kulturní dům, který sloužil i jako tělocvična. Novou střechu ještě pokrývači stihli udělat díky penězům z pojistky. Na dotaci z ministerstva pro místní rozvoj však zatím starosta Pavel Polák čeká marně. | foto: Radek Laudin, MF DNES

Budči se už tři roky nedaří opravit vyhořelý sál, trpí kultura i děti

  • 0
Budou to už tři roky, co v obci Budeč nedaleko Jemnice vyhořel kulturní dům, který sloužil i jako tělocvična pro děti ze sousední školy. Novou střechu tam pokrývači stihli udělat ještě v roce 2019 díky penězům z pojistky. Rekonstrukci se však od té doby nedaří dokončit. Obec zatím o dotaci žádá marně.

Místní nemohou pořádat kulturní a společenské akce pod střechou. Navíc děti musejí cvičit v provizorních podmínkách v nedaleké starší budově. Přitom jich už brzy ve škole přibude, protože v Budči vznikne nová třída pro žáky z řad ukrajinských válečných uprchlíků.

„Do tělocvičny v kulturním domě jezdili i lidi z okolních vesnic, hrával se tam volejbal, florbal. Byl to jediný prostornější sál v naší oblasti,“ popsal Pavel Polák, starosta Budče.

Obec po požáru vyhlásila i sbírku, ta stále trvá. Místní obyvatelé, ale i ti z okolí do ní dosud přispěli 621 tisíc korun. Zatím je má vesnice na svém účtu jako rezervu, ale už je bude muset použít, protože dotační peníze od státu jsou stále v nedohlednu.

„Žádosti podané v rámci programu Podpora rozvoje regionů pro rok 2022 jsou aktuálně ve fázi hodnocení. Podle harmonogramu předpokládáme vyhodnocení na konci měsíce května,“ sdělil Vilém Frček, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

Deset milionů asi nebude stačit

Podle původních odhadů mělo stát dokončení rekonstrukce po požáru kolem deseti milionů korun. Jenže v poslední době se ceny materiálu i zednických prací zvedly. „Bojím se, že teď už by těch deset milionů nestačilo, ceny jsou v pohybu,“ uvědomuje si starosta Polák.

Rekonstrukci navíc podle něj zkomplikoval fakt, že během první zimy po požáru spadla v kulturním domě část klenby.

„Bylo to vlivem nasáklé hasební vody, která pak v lednu zmrzla,“ uvedl starosta. Budova je rovněž kulturní památkou, která má za sebou historii čítající několik staletí. Při opravách tak musí obec respektovat názor památkářů.

Kromě peněz od pojišťovny a ze sbírky dostala vesnice i půl druhého milionu od Jihočeského kraje.

„Tyto peníze jsme využili na opravu spadlé klenby, zabezpečení statiky, izolaci obvodového zdiva a odvod dešťové vody,“ doplnil Pavel Polák. Ze svého ročního rozpočtu, který je ve výši 2,6 milionu korun, by Budeč nebyla schopna rekonstrukci zvládnout.

Kulturní dům je součástí nádvoří vedle místního kostela Zvěstování Panny Marie. Na místě kdysi stávala tvrz, kolem níž v této oblasti nad Želetavkou začalo osídlování na dnešním pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje. Později zde byl například i pivovar se sodovkárnou.

S rybníkem se situace obrátila k lepšímu

Budeč se také od roku 2015 potýkala se ztrátou čtrnáctihektarového rybníku. Moravskému rybářskému svazu se totiž léta nedařilo získat dotaci na jeho odbahnění. To se nakonec povedlo a odbahnění loni na podzim začalo.

A letos už bude vše hotovo za necelých 46 milionů bez DPH. Rybník se obnoví v podstatě na celé původní ploše tak, jak je zakreslen na mapách. Budeč se ale vedle toho stále ještě vyrovnává s kůrovcovou kalamitou v obecních lesích vedle rybníku.