Podle klinické logopedky jihlavské nemocnice Kateřiny Trčkové se vnímání dětí a jejich komunikační dovednosti v posledních letech mění k horšímu i proto, že častěji používají digitální technologie. Od telefonů po tablety. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Vady řeči slyším i u moderátorů v radiu a televizi, říká logopedka Trčková

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Děti upozaďují řeč. Více se soustředí na to, co vidí, třeba na mobilu. A tato komunikace je redukovaná na zkratky, i proto se hůř vyjadřují. To si myslí klinická logopedka jihlavské nemocnice Kateřina Trčková. V posledních letech komplikovaných vad řeči mezi dětmi podle ní rychle přibývá.

Takže stále více dětí při nástupu do školy má problém s mluvením?
Řekla bych, že přibývá komplikovanějších vad. Když jsem začínala, byly nejčastější prosté vady výslovnosti, jako je ráčkování a problémy se sykavkami. Teď je často postižená řeč jako taková. Děti mají malou slovní zásobu, slabá je také sluchová paměť, sluchová pozornost a nízká je i koncentrace pozornosti. Děti se nesoustředí na svou řeč a na případnou korekci chyb, které dělají. Jejich vyjadřovací schopnosti jsou často omezené. Proto také terapie trvá déle. Obecně se dá říct, že řečový projev u dětí degraduje.

Doba je bohužel taková, že mnozí rodiče si představují, že dítě někam dají a tam se vše hned naučí. Ale takhle to bohužel nefunguje.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se