Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ŘSD začne bourat sporný most přes D1. Přinese to uzavírku i protest místních

  8:51
Kvůli demolici nadjezdu se o předposledním březnovém víkendu uzavře na Vysočině dálnice D1. Od pátečního večera až do pondělního rána bude provoz na ní omezen, v noci ze soboty na neděli pak zcela zastaven. Řidiči budou jezdit objízdnými trasami po silnicích nižších tříd.

Práce na demolici mostu na 127. kilometru D1 začnou podle sdělení mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiřího Veselého v pátek 22. března v devět večer. Skončit mají nejpozději v pondělí 25. března v sedm ráno. „Po většinu času bude provoz na dálnici omezen pouze částečně a veden v režimu 1+1, tedy jedním pruhem ve směru na Prahu a jedním pruhem ve směru na Brno,“ uvedl Veselý.

Situace se změní v noci na neděli. Od 21:00 do 9:00 hodin bude dálnice v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem uzavřena zcela. Řidiči, kteří úsekem v danou dobu projedou, budou muset z dálnice sjet a volit objízdné trasy.

„Pro vozidla nad 3,5 tuny povede objížďka obousměrně mezi exity 119 a 134 po silnici 602 přes Řehořov s tím, že na dvou mostech na této trase, kvůli jejich nižší zatížitelnosti, bude kyvadlový provoz řízený regulovčíky,“ přiblížil Jiří Veselý.

Osobní vozidla budou naváděna na silnice 353 a 348 přes obce Zhoř, Stáj, Arnolec a Černá. I zde na ně však bude čekat menší past. V Arnolci se kvůli prudké a úzké zatáčce doprava rozdělí. Ve směru na Brno trasa povede k Jersínu a odtud do Černé.

„Prosíme o respektování přechodné úpravy provozu, na který zároveň budou dohlížet hlídky policie. Děkujeme za trpělivost,“ vzkázal mluvčí ŘSD.

Velmi špatný stav

O dálničním nadjezdu u Řehořova se intenzivně mluví poslední dva roky. Kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům se most pocházející z roku 1979 a sloužící zejména k přesunům zemědělské techniky na pole za dálnicí neopravoval při modernizaci dálnice.

Diagnostický průzkum pořízený v roce 2022 však poukázal na jeho velmi špatný stav. „Hodnoty zatížitelnosti jsou tak malé, že most není schopen v budoucnu přenášet zatížení současného silničního ani zemědělského provozu,“ konstatoval Veselý.

O zbourání nadjezdu ŘSD uvažovalo delší dobu. Definitivní rozhodnutí padlo loni na přelomu října a listopadu. „Ředitelství silnic a dálnic obdrželo od ministerstva dopravy, což je silniční správní úřad pro dálnice, rozhodnutí a pověření k tomu, abychom přemostění bezpečně zbourali,“ oznámil tehdy mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Problém je v napínacím lanu, které drží konstrukci. Je zrezlé a hrozí, že nebude plnit svoji roli. Když povolí, hrozí, že se celý most zřítí,“ konkretizoval Rýdl, v čem je problém.

Bourání a žádná náhrada

Demolice se uskuteční bez náhrady. To se nelíbí představitelům obcí v okolí. „Usilujeme o to, aby nový most vybudoval a posléze i vlastnil stát. Demolice jde proti smyslu stavby mostu, který vznikl jako náhrada za několik zrušených a při budování dálnice přeťatých polních cest,“ řekla Hana Krejčová, starostka Kamenice, pod niž Řehořov spadá. Stejného názoru je i starosta sousedních Věžnic Bohumír Kriegsmann.

Zemědělci se na pozemky za dálnicí dostávají objízdnou trasou. Ta je delší, tudíž spotřebují více nafty. Navíc prochází právě Věžnicemi, kde zemědělské stroje ničí obecní cesty.

ŘSD obcím navrhuje, aby si nový most postavily samy a byly jeho vlastníkem. Je ochotno jim s administrativou pomoci. Ovšem už ne finančně. „Pro náš městys je ale stavba mostu za desítky milionů korun nemožná, stejně tak následná péče o něj,“ odmítla starostka Krejčová.

Představitelé obcí v okolí začínají být ze situace zoufalí a zvažují právní řešení. „Komunikace se státem nikam nevede. Budeme se muset obrátit na soud a vysoudit si zpět své právo. Bohužel, tato cesta bude dlouhá a ukazuje to špatný postoj státu k celé situaci. Ale nehodláme se vzdát,“ vzkázal předseda osadního výboru v Řehořově Ivo Rathouský.

„Srnkám stavíte přechody, lidem berete nadjezd“

Most přes dálnici u Řehořova na Jihlavsku je v havarijním stavu a může být...

Obyvatelé osady Řehořov respektují rozhodnutí ministerstva dopravy ohledně demolice dálničního nadjezdu. Vadí jim ovšem, že se představitelé státu nikterak nemají k tomu, aby vybudovali přemostění nové. „Snaží se to hodit na bedra Kamenice,“ namítl předseda řehořovského osadního výboru Ivo Rathouský.

Současný postoj ŘSD označuje za neakceptovatelný. „Tváří se jako dobrotivá instituce, která nám chce pomoci s výstavbou nového nadjezdu, ale s háčkem - převzetím mostu do vlastnictví Kamenice. Toto je pro obec s dvěma tisíci obyvatel nemyslitelné finančně, historicky i logicky,“ tvrdí Rathouský.

Připomíná historický kontext. Nadjezd přes D1 vybudoval stát jako náhradu za tři polní cesty, které nově stavěná dálnice v sedmdesátých letech minulého století přeťala. „Proti dálnici nebrojíme. Ale chceme zachovat právo na přístup na druhou stranu D1,“ řekl předseda řehořovského osadního výboru.

Nabídku ŘSD na pomoc s administrativním pokrytím budováním mostu označil za „rádoby pěknou“. Připomíná však, že v tom případě by si městys Kamenice hradil kompenzaci za zrušené polní cesty sám. „To je správné?“ ptá se Rathouský. Podle něj by městys musel zastavit opravy místních komunikací a prakticky i celý kulturní život, aby na most měl.

„Takže půjdeme z jednoho omezení k druhému. Potřeba státu je mít funkční dálnici, to je správné. Ale neměl by zapomínat na své závazky. Jednání, kdy nám zlikviduje tři polní cesty a nyní i jejich kompenzaci, není dobrý příklad pro jednání s obcemi ohledně budování vysokorychlostní trati. Stát kompenzuje, jen když potřebuje utišit odpůrce,“ konstatoval Jan Rathouský.

Situace je podle něj o to paradoxnější, že při modernizaci dálnice nechal stát vybudovat několik přechodů pro zvěř. Jeden nový vznikl nedaleko, u Meziříčka. „Jak se pak máme cítit my, občané Řehořova, kterým se i divočáci, zajíci a srnky smějí, že jim nesaháme ani po kolena,“ podotkl Rathouský.

Místní obyvatelé se s nadjezdem plánují symbolicky rozloučit. Učinit tak chtějí těsně před zahájením demolice mostu, v sobotu v 19 hodin. U bouraného nadjezdu uspořádají veřejné shromáždění.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...