VIDEO: Když pomalý kamion předjíždí kamion. Policie opět řešila klasický nešvar

  • 203
Kilometry v koloně za kamionem, který předjíždí jiný kamion. Na dálnici či silnici první třídy to zažil každý řidič. Policie si na tento nešvar opět posvítila, tentokrát na Vysočině. Pokud řidiči omezují provoz, hrozí jim odebrání řidičského průkazu na půl roku. Kolika se to týká po páteční dopravní akci, policie zatím nemá spočítáno.

„Výsledky dopravní akce nemám uzavřené, konala se po celém kraji. Na dálnici jsme používali vrtulník, ale i na dalších silnicích byly desítky policistů,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí policie Dana Čírtková.

VIDEO: Takhle fakt ne. Policie ukázala záběry předjíždějících se kamionů

Policisté se zaměřili na předjíždění kamionů, které sice není na vysočinské dálnici zakázané, nicméně řidič nesmí předjíždět, pokud nemá dostatečnou rychlost. „Je to přesně napsané v zákoně,“ vysvětlila Čírtková.

Zákon 361/2000 Sb.

Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy.

Paragraf 36 odstavec 4 zákona číslo č. 361/2000 Sb.

Tento přestupek nelze vyřešit na místě, policisté ho oznamují správnímu orgánu. Ten potom ukládá pokutu 5 až 10 tisíc korun, řidiči odebere řidičský průkaz a řidič přijde o sedm bodů. Cizincům policisté ukládají kauci ve výši maximální sankce.

Podle mluvčí řidiči kamionů po těchto přestupcích opravdu o řidičské průkazy přicházejí. „Musí o ně přijít, projednává to správní orgán a on nemá moc možností,“ dodala.

V budoucnu by mělo být na dálnici více míst, kde je předjíždění kamionů zcela zakázané.

„Bezpečně se v podstatě může předjíždět v těch místech, kde je stoupající pruh pro kamiony. Jinak vždy kamion, když předjíždí, omezuje provoz,“ vysvětlila Čírtková.