VIDEO: Z mraků nad Jihlavou vykoukla prsa, objevila se i dvojitá duha

  • 48
Na několika místech České republiky mohli ve čtvrtek večer lidé pozorovat na obloze nezvyklé jevy. Při přechodu studené fronty se tvořila dvojitá duha i oblaka typu mamma, která vypadala jako ženská prsa vykukující z mraků. Fotograf MF DNES tyto úkazy zachytil nad Jihlavou.

Oba jevy se mohou odehrát spíše při letním teplém a bouřkovém počasí.

„Zachytit něco takového na počátku dubna není příliš obvyklé. Považuji to za úspěch,“ konstatoval autor fotografií a videa Petr Lemberk.

Podle všeho to bylo vůbec první pozorování tohoto jevu nad Českem v letošním roce. Podle meteorologů ale s rostoucími teplotami podobných úkazů na obloze může přibývat.

Při přechodu studené fronty mohli lidé pozorovat dvojitou duhu.

„K tomuto jevu občas dochází. Mohou za to podmínky lomu a odrazu světla v kapkách vody. Při tom záleží na poloze slunce. Když je večer a slunce dostatečně nízko, vystupuje duha výš a výš a může se vytvořit duha druhá,“ vysvětluje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Oblaka typu mamma, v tomto případě konkrétně cumulonimbus mammatus, bývají vzácnější.

Tvořit se mohou občas při bouřkovém počasí, které je typické pro teplé letní měsíce. Čím blíže je k zimnímu období, tím výjimečnější jejich pozorování je. „V prosinci by to byl úplný unikát,“ poznamenal Dvořák (více se o mracích můžete dočíst v Atlasu oblaků České astronomické společnosti).

Jev, který se na obloze odehrává, ze země připomíná ženská ňadra, která jako by vystupovala pod bouřkovými mraky. Navíc je zvýrazňuje zapadající slunce velmi nízko nad obzorem, které je dokáže osvětlit zespodu, dát jim světlejší barvu a zdůraznit jejich plasticitu.

„V mraku se propadají kapsy studeného vzduchu a jeho základnu vytvarují do jakýchsi pytlíků. K jejich pozorování musí být specifické podmínky - slunce nízko nad obzorem, turbulence v mracích a vertikální pohyby vzduchu uvnitř oblaku, což se všechno sešlo,“ poznamenal Petr Dvořák.