Náměšťský kastelán Marek Buš (vlevo) a jeho lipnický kolega Marek Hanzlík se...

Náměšťský kastelán Marek Buš (vlevo) a jeho lipnický kolega Marek Hanzlík se ohřívají u nové repliky gotických kamen v Lipnici. | foto: ČTK

Hrady a zámky na Vysočině otevírají s novinkami, ale i s dražším vstupným

  • 0
Bez covidových omezení, roušek a rozestupů zahájí čtveřice hradů a zámků na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu novou turistickou sezonu. Tři už nyní v sobotu, jen Telč si počká až do května. Na všech na návštěvníky čekají novinky, ale i dražší vstupné.

„Když už jsme si mysleli, že nás po covidových letech čeká normální běžná sezona, přišlo razantní zdražení energií a situace na Ukrajině,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), pod nějž památky na Vysočině spadají.

Problémy zdejším hradům a zámkům dělá zejména zdražování energií. Například zámek v Náměšti nad Oslavou jen za vytápění platí dvaapůlkrát víc, než bývalo zvykem. Kastelán Marek Buš měsíčně za celý areál platil něco přes 30 tisíc korun. „Lednová faktura byla na 81 tisíc,“ zhrozil se.

Hrady a zámky na Vysočině proto od této sezony zvýší základní vstupné na svou hlavní prohlídkovou trasu jednotně o 30 korun. Ceny ostatních tras se nezmění. Pro mládež a seniory budou platit slevy, děti do šesti let budou i nadále zdarma.

Vstupné zdarma budou mít na hrady a zámky z rozhodnutí NPÚ i ukrajinští uprchlíci. „Několik desítek jich tu v parlamentní zotavovně pobývá. Na hrad jsme letos výjimečně vyvěsili ukrajinskou vlajku, tak snad je to přiláká,“ podotkl kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík.

NPÚ rovněž pro potřeby uprchlíků nabídl některé své objekty. Na Vysočině se to týká pouze Náměště nad Oslavou. Ukrajinci by mohli pobývat v zámeckém penzionu. „Zatím tam je jiná klientela, ale tuto možnost máme v záloze,“ poznamenal Pavelec.

Brány památek se pro první návštěvníky otevřou tuto sobotu. Výjimkou bude zámek v Telči. Ten se kvůli probíhající velké rekonstrukci otevře až na začátku května. Na ostatních třech památkách bude provoz zatím jen o víkendech a o velikonočních prázdninách.

A co nového si vysočinské hrady a zámky pro návštěvníky na letošek připravily?

1 Jaroměřice nad Rokytnou

Na jaroměřickém zámku se zatím předělává veškerá elektroinstalace, vstupní nádvoří brázdí výkopy. „Tomu se podřizuje vše,“ říká o pracích za 25 milionů korun kastelán Radim Petr. Provoz zámku to ale omezí pouze dočasně.

Prohlídkové trasy se od května rozšíří o hostinské pokoje. „Kostel svaté Markéty bude po tříleté rekonstrukci přístupný nejdříve od poloviny srpna. Zatím není jisté, zda v něm bude zámek zajišťovat návštěvnický provoz,“ doplnil Petr.

2 Lipnice nad Sázavou

Středověký hrad se letos dočká nové dřevěné šindelové střechy i osvětlení nádvoří. Projekt za čtyři a půl milionu korun bude dokončen v závěru roku. „Sami vyměníme dřevěné zábradlí na můstku do hradu,“ dodal Hanzlík.

Vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci musí hrad omezit nabídku kulturních akcí. Chybět však nebudou tradiční noční prohlídky nově spjaté s osobností spisovatele Jaroslava Haška. V polovině července bude hrad hostit první kovářské sympozium, které by se mohlo stát novou tradicí.

3 Náměšť nad Oslavou

Novinkou letošní sezony je rozšíření prohlídkového okruhu Královský a dětský apartmán o prostor Kulečníkového sálu, v němž je výstava tapiserií. Ta dává nahlédnout i do výroby tohoto druhu umění, na nějž se náměšťský zámek specializuje.

„Setkání s uměním tapiserie přiblíží rovněž videoklip, ve kterém se představí současní mistři tohoto jedinečného řemesla,“ upřesnil Marek Buš. Tento druh umění podrobně přibližuje i nová publikace.

4 Telč

V telčském zámku se letos dokončuje velká rekonstrukce. Podstatně to ovlivní už třetí turistickou sezonu v řadě. V květnu se otevře opět jen prohlídková trasa bytem posledních šlechtických majitelů zámku. Dobrou zprávou je, že práce za více než 230 milionů korun mají být na konci roku hotové.

„Před dokončením jsou restaurátorské práce v místnostech Starého hradu, dokončena je podlaha v Rytířském sále, nyní restaurátoři pracují na obnově stropu. Pracuje se v kapli Všech svatých, probíhají i terénní úpravy na zahradě,“ popsal kastelán Bohumil Norek.

Kvůli opravám i letos přesunul zámek do parku veškeré kulturní akce. S jedinou výjimkou. Tou je folkový festival Prázdniny v Telči. Vystoupení v jeho rámci se uskuteční na nádvoří. V parku by kromě festivalu měla koncertovat kapela Čechomor a v jednání je i vystoupení Lucie Bílé.