Nová chytrá lavička na opraveném náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou. | foto: Archiv Městského úřadu Světlé nad Sázavou

Na náměstí ve Světlé slouží chytrá lavička. Má úschovnu a nabíjí elektroniku

  • 3
Na opraveném náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou je od konce minulého týdne lidem k dispozici netradiční prvek: takzvaná chytrá lavička. Umístěna je u nového infocentra a vhod přijde každému, kdo kromě posezení potřebuje krátkodobě uschovat své věci nebo si dobít telefon či elektrokolo.

„K dispozici je šest uzamykatelných boxů skrývajících zásuvku 230 V na dobíjení akumulátorů elektrokol a USB zásuvku,“ přiblížila mluvčí městského úřadu Blanka Sedláková.

Boxy jsou osvětlené a vejde se do nich i standardní cyklistická přilba. Každý box disponuje návodem k použití.

„Důležité je si zapamatovat PIN pro uzamčení a otevření boxu. V případě, že uživatel PIN zapomene, se box po 24 hodinách od uzamčení sám automaticky otevře,“ dodala mluvčí.

Z boku lavičky jsou umístěny další dva USB porty pro nabití elektroniky mimo úložný box. Nabíjecí kabel však musí mít každý svůj.

Proměna světelského náměstí je definitivně hotová. V půli prázdnin bylo dokončeno i nové infocentrum umístěné do terasy k širokému schodišti před kostel. Nad ním je i designový kiosek. Nové jsou veškeré povrchy i inženýrské sítě pod nimi.

Dva roky trvající rekonstrukce přišla na více než 75 milionů korun. Slavnostní otevření náměstí je plánováno na 22. září.